6 x schoonmaken met baking soda in de keuken (en wanneer je beter iets anders gebruikt)
Baking soda is een veelzijdig middeltje in de keuken. Niet alleen kun je het gebruiken om mee te bakken, maar ook bij het schoonmaken komt het regelmatig van pas. Toch is het goed om te weten: baking soda is geen wondermiddel. In dit artikel delen we zes manieren waarop je baking soda kunt inzetten in de keuken – én wanneer je beter kunt kiezen voor een sterker alternatief zoals huishoudsoda.
Wat is baking soda?
Baking soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout, is een mild basisch zout dat van nature voorkomt in gesteenten. Je vindt het tegenwoordig in de supermarkt of natuurwinkel. Let op: baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder, en het is ook chemisch heel anders dan huishoudsoda (kristalsoda). Baking soda heeft geen sterk reinigend vermogen, maar werkt wel licht ontvettend, geurabsorberend en is veilig voor gebruik in de buurt van voedsel. Ook is het vaak verkrijgbaar in plasticvrije verpakkingen. Let op: gebruik baking soda niet op aluminium, marmer, natuursteen, verzilverde oppervlakken of houten vloeren.
6 x schoonmaken met baking soda in de keuken
1. Schuurmiddel voor kleine klusjes
Een mengsel van afwasmiddel met baking soda vormt een prima milde schuurpasta. Handig voor voegen, licht aangekoekte oppervlakken en het reinigen van de magnetron. Voor hardnekkig vet werkt huishoudsoda beter.
2. Geurverfrisser voor de gootsteen
Baking soda maskeert geurtjes en helpt bij het opfrissen van je gootsteen. Even een paar eetlepels in het putje, heet water erbij, en het ruikt weer fris. Voor echte verstoppingen is een andere aanpak nodig.
3. Filterreiniging van de afzuigkap
De filters kun je laten weken in een mengsel van heet water, afwasmiddel en een beetje baking soda. Dit helpt bij lichte vervuiling. Is het echt vet? Dan is huishoudsoda vaak effectiever.
4. Gietijzeren pannendragers opfrissen
Een papje van baking soda en water kan helpen om vieze pannendragers weer schoon te krijgen. Laat het even inwerken en borstel het los.
5. Aangekoekte pannen
Laat een mengsel van heet water en een lepel baking soda een half uurtje inwerken. Voor licht aangebakken restjes werkt dit prima. Is het erger? Probeer dan dit alternatief: huishoudsoda gebruiken bij aangekoekte pannen.
6. Geurtjes in de koelkast of prullenbak
Zet een open bakje baking soda in je koelkast of strooi wat op de bodem van je prullenbak om nare luchtjes te absorberen. Simpel en effectief!
Fabeltje: baking soda met azijn
Baking soda en azijn worden vaak geprezen als hét natuurlijke schoonmaakduo, maar eigenlijk gebeurt er weinig wanneer je ze samen gebruikt. Baking soda (natriumbicarbonaat) is een milde base, terwijl azijn (azijnzuur) zuur is. Wanneer je deze twee mengt in een verhouding van ongeveer 1 deel baking soda op 1 deel azijn, ontstaat er een bruisende reactie waarbij koolzuurgas vrijkomt. Dat is leuk om te zien, maar de reactie zet beide stoffen om in (voornamelijk( water en een beetje natriumacetaat. Dat betekent: geen krachtige reinigers meer, maar een vrij zwakke oplossing. Dus om schoon te maken gebruik je deze stoffen dus beter apart: eerst de baking soda om te schuren of geurtjes te absorberen, daarna de azijn om vet op te lossen of kalk te verwijderen.
Wat moet je niet schoonmaken met baking soda in de keuken?
Hoewel baking soda een veelzijdig schoonmaakmiddel is, zijn er in de keuken ook plekken waar je het beter niet kunt gebruiken. Zo kan het fijne poeder krassen veroorzaken op gevoelige oppervlakken zoals keramische kookplaten en natuursteen, zoals marmer of graniet. Ook aluminium reageert op baking soda, wat kan leiden tot verkleuring van pannen en bakvormen. Daarnaast is het af te raden om rubberen afdichtingen van bijvoorbeeld koelkasten of vaatwassers ermee schoon te maken, omdat baking soda het rubber na verloop van tijd kan uitdrogen en broos maken. Gebruik het ook niet op verzilverd of verguld bestek; de schurende werking kan de mooie afwerking aantasten. Kortom: baking soda is handig, maar niet overal geschikt voor.
6 x schoonmaken met baking soda in de keuken
Baking soda heeft zeker zijn plaats in een natuurlijk huishouden – vooral als geurvreter of milde reiniger. Maar voor zwaarder schoonmaakwerk is het simpelweg niet krachtig genoeg. Gelukkig is er een duurzaam alternatief: kristalsoda. Dit is wél effectief bij ontvetten, ontstoppen en ontkalken, zolang je het veilig gebruikt.
Lees ook:
- 10 tips voor duurzame grote schoonmaak
- Grote schoonmaak: vergeet je elektrische apparaten niet
- Duurzame keuzes voor schoonmaken
- 5 duurzame lifehacks voor schoonmaken
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Afbeelding fornuis door Callum Hill
Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!
Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.
Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!
Volg ons op alle sociale media.
Baking soda heeft geen schoonmaakmiddel eigenschappen. Het was een van de voordelen van de fake eco nieuws ik kreeg tijdens de scheikunde lessen op de universiteit 😜 Het reinigt niet, het desinfecteer niet. Enige hulp is scrub hulp door de korrelig structuur. En help tegen vieze geuren
Ontkalken kan het niet, kalk is een base en moet een zuur gebruikt worden om kalk weg te halen (azijn, maar die is ook niet zo milieuvriendelijk, beter is citroenzuur). En als het wordt gebruikt in combinatie in combinatie met citroen of azijn onstaat een chemische reactie waardoor CO2 wordt geproduceerd (daarom het bruist) en een soort zout. Praktische gezien, is dan schoonmaken met spa rood en een beetje zout.
Er zijn talloze ecologische schoonmaakmiddelen, die beter gebruikt kunnen worden ☺️