Halveer je gasverbruik – zonder isoleren of kou lijden
Bij DuurzameKeuzes zijn we altijd op zoek naar meer manieren om energie te besparen. Maar het moet wel comfortabel en eenvoudig zijn. Met deze tips kan je flink gas besparen zonder kou te lijden, zonder je huis compleet te isoleren en mét een verwarming die werkt op gas. Welke van deze tips kan jij nog toepassen in huis? Doe er je voordeel mee en halveer je gasverbruik hiermee.
Ga slim om met je kamerindeling
Begin bij het begin! Als er meubels voor je verwarming staan, zoals een bankstel of bureau, zet ze dan in de koudere maanden op een andere plek of in ieder geval een stuk van de verwarming af. Zo verwarmt hij de kamer in plaats van je meubelstuk en kan hij eerder uit. Heb je lange gordijnen? Zorg dan dat deze gordijnen niet over de verwarming heen hangen.
Kies je één warme kamer
In plaats van het hele huis te verwarmen, is het belangrijk om keuzes te maken als je energie wil besparen. Zo kies je er beter voor om alleen de kamer te verwarmen waar je zit. Draai de knoppen van de verwarmingen op de bovenverdieping dicht als je veel beneden bent. En verwarm de badkamer alleen wanneer je hem gebruikt. Door alleen de ruimtes te verwarmen, die je gebruikt, ga je zuinig om met je kostbare warmte.
Ga voor een slimme werklocatie
Werk je veel vanuit huis of voer je een hobby uit waarvoor je veel stilzit? Denk dan eens na over waar je dat het beste kan doen. Het is jammer om de hele woonkamer te verwarmen als je eigenlijk alleen maar een tafel nodig hebt. Is er een kleinere ruimte in huis waar je zou kunnen gaan zitten zoals een werkkamer? Let op: Dit heeft alleen zin als je de woonkamer en de werkkamer los van elkaar kan verwarmen, wat met een traditionele CV installatie niet zo is. Liever kies je dan voor een aparte elektrische verwarming voor de werkkamer zodat de CV beneden uit kan blijven.
Kies goede verwarming
Goed en zuinig verwarmen van je huis begint natuurlijk al bij een goede verwarming. Een grote radiator is beter omdat hij je huis met een lagere temperatuur kan verwarmen. Je maakt je verwarmingssysteem nog efficiënter door radiatorfolie te plakken op de muur achter de radiator, zo verdwijnt er minder warmte de muur in. Ook kan je mini ventilatoren in je verwarming plaatsen zodat de warme lucht zich sneller door je huis verspreidt. Houd er wel rekening mee dat deze geluid maken.
Elektrisch bij-verwarmen kan helpen
Elektriciteit is niet zo efficiënt in het verwarmen als gas. Daarom is het zeker niet verstandig je hele huis te verwarmen op stroom, tenzij je een warmtepomp hebt. Wel kan je elektrisch BIJ-verwarmen, zodat de CV net wat minder hard hoeft te werken en dus minder gas verbruikt. Denk aan een klein elektrische kacheltje bij je werkplek. Zeker als je zonnepanelen hebt met een overschot kan dit praktisch zijn. Gebruik dan wel een zuinige verwarming met een thermostaat, die vanzelf uitgaat als de ingestelde temperatuur is bereikt.
Ga voor een warme deken of plaat
Een hele kamer verwarmen is niet erg efficiënt als je vaak op een plek zit. Daarom kun je In plaats van een hele kamer te verwarmen ook lokaal verwarmen door een kleine elektrische deken te gebruiken, een oldschool warmwaterkruik, of door een verwarmingsplaat te installeren op de plek waar je het meest zit. Als je gaat voor een apparaat kies dan wel een energiezuinige variant en probeer er eerst een tweedehands te zoeken voor je een nieuwe koopt.
Kan de thermostaat iets lager?
De gemiddelde Nederlander zet de thermostaat op 20˚C. Maar wist jij al dat elke graad lager je ongeveer 8% aan stookkosten scheelt. Dat telt lekker op bij de huidige gasprijzen! Het is misschien even wennen, maar als je jezelf warm aankleedt dan kan de CV bij jou misschien ook een half of heel graadje lager. EN maak het niet te gek door de temperatuur op standje vries te zetten, voor de mens is een gezonde omgevingstemperatuur tussen de 18 en 24 graden.
Zet je verwarming uit
Wees niet bang om je verwarming door de dag heen regelmatig uit en weer aan te zetten, bijvoorbeeld als je even boodschappen gaat doen of als je een tijdje naar boven gaat. Het is een broodje aap dat het zuiniger zou zijn om het huis verwarmd te houden dan om het af te laten koelen en weer op te warmen. Het laatste kost minder energie. Voor vloerverwarming gelden andere regels, die kan je wel beter aan laten staan.
Stel je bedtijd in
Nadat de verwarming uitgaat is jhe kamer nog wel een uur lang warm. Wen jezelf een vast moment aan om elke avond de verwarming uit te zetten – bijvoorbeeld na het avondeten – of installeer een slimme thermostaat waarmee je dit kan automatiseren. Ook hiervoor geldt weer: het is duurzamer om je huis af te laten koelen en weer op te warmen dan om hem ‘s nachts op temperatuur te houden. Zet hem dus goed laag, op 15˚C bijvoorbeeld.
Wijzig de instellingen van je CV ketel
Veel mensen denken er niet over na? Maar de temperatuur van je CV ketel zelf kan je ook verlagen. Het gaat dan over de maximumtemperatuur in je leidingen komt. Bij sommige toestellen staat die op wel 90˚C ingesteld terwijl je bij normale radiatoren prima af kan met 60˚C. Heb je een heel goed geïsoleerd huis kan je zelfs zakken naar 40˚C, maar dat kan alleen als de CV niet is aangesloten op het kraanwater. Om legionella te voorkomen wordt daarvoor een aanvoertemperatuur van 60˚C aangeraden. Twijfel je wat past bij jouw huis, test dan gewoon wat temperaturen uit. Als het voor je gevoel te lang duurt voordat het huis warm is, dan zet je de maximumtemperatuur van de CV weer wat hoger. Lees meer informatie en de handleiding van jouw CV op zetmop60.nl.
Slimme gordijnen maken het verschil
Heb je nog geen geïsoleerde ramen? Dan is een een snelle, goedkopere oplossing kiezen voor isolerende gordijnen. Koop je ze nieuw, ga dan voor gordijnen die zowel kou tegenhouden in de winter als zon reflecteren in de zomer. Zo maak je dubbel winst! Koop je ze liever tweedehands, ga dan voor dikke gordijnen of installeer een tweede set gordijnen achter degene die je al hebt.
Heb je een langwerpige woonkamer, overweeg dan ook eens om de woonkamer met een gordijn op te delen in twee delen: bijvoorbeeld de keuken versus de zithoek. Overdag laat je het gordijn open maar als je ‘s avonds op de bank neerploft trek je het gordijn dicht en hoeft de CV nog maar een kleinere ruimte warm te houden.
Kies een winteroutfit
Een van de belangrijkste stelregels van comfortabel verwarmen, is dat je zelf warm blijft. Zorg altijd dat je je goed warm hebt aangekleed voordat je de CV hoger zet. Zie het ook als een mooi excuus om te gaan shoppen in de kringloopwinkel. Zoek naar warme vesten en truien, of zelfs een fijne kamerjas om over je kleding te dragen. Niemand die het ziet, toch! Vergeet ook niet een lekker warm plaid mee te nemen en kruip er lekker onder op de bank.
Schone lucht is belangrijk
Als je je energieverbruik verlaagt, let dan ook goed op ventilatie. Hoe meer we onze huizen isoleren, hoe minder kou er binnenkomt; maar ook minder verse lucht! Ventileren zorgt voor schone, droge lucht die weer makkelijker te verwarmen is. De makkelijkste manier is het openzetten van de roostertjes boven je ramen, als je die hebt. Ook kunnen sommige kiepramen op een smalle ventilatiestand staan voor de winter. Heb je geen ventilatiemogelijkheden, dan is het belangrijk om elke dag een uur te luchten (ook beneden!). Je kunt ook investeren in mechanische ventilatie zodat het automatisch geregeld wordt.
Halveer je gasgebruik
Met deze eenvoudige en praktische tips kun je je gasverbruik flink verlagen zonder in te leveren op comfort of je huis volledig te isoleren. Door slim met je verwarmingskeuzes en kamerindeling om te gaan, bewust lokaal te verwarmen, en je CV-instellingen te optimaliseren, bespaar je energie en geld. Vergeet niet goed te ventileren voor een gezonde leefomgeving. Welke van deze tips pas jij morgen al toe?
Meer geld te besteden? Lees ons eerder artikel over de beste tips om gas te besparen.
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes.com een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!
Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.
Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!
Volg ons op alle sociale media.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!