Nog meer tips tegen voedselverspilling
Per persoon gooien we in Nederland 34 kilogram voedsel weg volgens Milieucentraal. Dat is 34 kilogram voedsel, dat is gemaakt met heel veel water, arbeid, land, en energie voor productie en transport. Het veroorzaakt een enorme afvalhoop. En het kost je veel geld. Ik geef je nog meer tips tegen voedselverspilling.
Meer tips tegen voedselverspilling
In het vorige deel gaf ik je tips tegen voedselverspilling. Lees tip 1 tot en met 6 in deel 1. Hier volgen nog tips meer, die voorkomen dat je thuis voedsel in de prullenbak moet gooien.
7. Eet kliekjes op
De ene dag heb ik meer honger dan de andere dag, en dat geldt natuurlijk ook voor mijn kinderen. Er blijft toch regelmatig een restje van een maaltijd over. Deze restjes bewaar ik voor de lunch, thuis of op mijn werk de volgende dag. En als er meer over is; vries ik het in om het later bij de maaltijd te serveren. Eén keer in de week een kliekjesdag invoeren, zorgt ervoor dat je veel minder weg hoeft te gooien.
8. Kook uit je voorraad- en koelkast
Regelmatig je voorraadkast en vriezer doorlopen wat er allemaal ligt, zorgt ervoor dat er geen eten over de datum gaat. Pasta is jaren goed, maar soms verdwijnt er een pak achterin je kast die over de datum gaat. Dat is zonde! Ik bekijk regelmatig wat er in de voorraadkast en vriezer ligt, zodat ik niet alsnog eten moet weggooien. Is er iets wat eerst op moet; zet of leg ik het vooraan in de (koel)kast zodat het product niet vergeten wordt. Of ik plan juist dat ingrediënt voor mijn volgende weekmenu, zodat het snel op is!
9. Kook met restjes
Kliekjes kun je opeten door ze simpelweg te verwarmen. Maar restjes pasta, rijst, aardappelen of groenten kun je ook prima verwerken in een nieuwe maaltijd. Maak een wokgerecht met de restjes van een andere dag, doe restjes groenten bij een soepje, of maak er een salade van. En gebruik je zoekmachine als je geen inspiratie hebt; er zijn zoveel mogelijkheden. ;-)
Koken met restjes betekent ook voor mij niet weggooien wat nog bruikbaar is. Zo maak ik appelazijn van appelschilletjes en -klokhuizen, pesto van wortelloof of gooi ik restjes groenten door curry of soep. Ook gebruik ik de snijrestjes van groenten om groentebouillon te maken. Op deze manier gebruik ik alle laatste restjes voedingsstoffen en haal ik alles uit producten, voordat ik ze weggooi.
10. Gebruik je vriezer
Als ik kliekjes van de avondmaaltijd heb, doe ik die regelmatig in potjes in de diepvries. Op werkdagen heb ik zo een heerlijk lunch om mee te nemen. Ik haal het de avond ervoor uit de vriezer, en warm het op mijn werk op in de magnetron.
Als producten dreigen te bederven, doe ik ze ook in de vriezer. Groenten kun je vaak kort blancheren en invriezen. Fruit snijd ik in porties en vries ik in een bakje in. Meer tips voor welke producten je allemaal kunt invriezen, vind je bij Minderismeer.
11. Koop tegen voedselverspilling
Supermarkten, restaurants, cafe’s en andere bedrijven zijn ook steeds meer bezig met het voorkomen van voedselverspilling. Er is bijvoorbeeld de 35% korting stickers op producten of een speciale koeling of schap in de supermarkt met afgeprijsde voedingsmiddelen, die anders dreigen weggegooid te worden. Het kopen (en gebruiken!) van deze afgeprijsde artikelen voorkomt dat de supermarkt ze weg moet gooien, dus het is beter voor het milieu en het bespaart je geld. Lees ook ons artikel daarover: Is een product met 35% korting sticker echt duurzamer?
Er zijn tegenwoordig ook veel initiatieven, die bedrijven helpen hun producten te gebruiken voordat ze bederven. NoFoodWasted laat je zien welke supermarkten of restaurant voedsel tegen korting aanbieden, zodat ze niet verspild worden. TooGoodtogo laat je pakketten met producten tegen kleine bedragen ophalen bij bakkerijen, supermarkten en restaurants, die anders in de prullenbak zouden belanden.
12. Verspillingsvrije coach
Met alle tips die ik je in deel 1 en hier heb gegeven, kom je hopelijk al heel ver om te zorgen dat de voedselverspilling in je eigen huishouden veel lager kan zijn dan de gemiddelde 34 kilogram per persoon. Wil je de uitdaging echt aangaan en nog meer aan de slag; download dan de Verspillingsvrije Coach van Milieucentraal. De coach helpt je met slimme tips, inspiratie en toffe challenges om minder eten en drinken weg te gooien. Door te meten wat je weggooit, krijg je tips die nóg beter bij je passen. Zo beperk je je voedselverspilling tot het minimum!
Nog meer tips tegen voedselverspilling
Hierboven vind je mijn tips tegen voedselverspilling als aanvulling op deel 1. Welke van bovenstaande tips doe jij al? En welke wil je gaan doen? En heb ik nog tips gemist?
Meer lezen:
- Recept: verspillingsvrije broodpudding van oud brood
- Top 5 weggegooid eten en gemakkelijke recepten tegen voedselverspilling
- Recept: verspillingsvrije wortelloofpesto
- Duurzame en bespaartips voor je koelkast
- Waarom je thuis voedsel moet redden, en niet in de supermarkt
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!