Duurzame keuzes voor schoonmaken
Een schoon huis leeft prettig. Schoonmaken zorgt ook voor het goed onderhouden van je spullen. En natuurlijk is regelmatig schoonmaken nodig voor de hygiëne. Maar hoe maak je nou zo milieuvriendelijk mogelijk schoon? Ik tip je duurzame keuzes voor schoonmaken.
Duurzame keuzes voor schoonmaken
Eerlijk is eerlijk; ik heb een bloedhekel aan schoonmaken. Ik kan honderd dingen bedenken, die ik liever doe. Daarom heb ik ook een schoonmaakster elke week. Het is zeker niet goedkoop, maar ik geef het er graag aan uit. Maar goed; soms moet je toch ook zelf aan de slag. En hoe maak je duurzame keuzes voor het schoonmaken? Ik ging op onderzoek.
Chemische schoonmaakmiddelen?
Wanneer het gaat om schoonmaken, denken veel mensen meteen aan de chemische schoonmaakmiddelen die ze gebruiken. Al die middeltjes tegen vet, vuil, kalk, en vieze vingers; voor elk klusje een andere plastic fles. En als die flessen hebben sowieso een onbegrijpelijke ingrediëntenlijst. Soms zelfs met waarschuwing pictogrammen achterop. Dat kan toch niet goed zijn voor het milieu, hoor ik vaak. Maar dat ligt in de praktijk wat genuanceerder; het gaat vooral om de juiste dosering gebruiken, want de producten uit de supermarkt zijn allemaal goedgekeurde schoonmaakmiddelen en ongevaarlijk als je ze gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing. Maar er zijn ook natuurlijke en plasticvrije alternatieven, die ik graag gebruik.
Zuinig met water
En nog belangrijker: door onze focus op schoonmaakmiddelen, wordt de belangrijkste duurzame keuze voor schoonmaken vaak vergeten; warm water! Warm water heeft bij het schoonmaken namelijk de grootste impact, zo zegt Milieu Centraal. Tenzij je een zonneboiler hebt natuurlijk. ;) Die conclusie liet mijn broek bijna afzakken. Warm water heeft de grootste impact van het schoonmaken! Dus simpelweg geen volle emmer warm water te gebruiken is de beste duurzame keuze!
Lees ook: Duurzame keuzes voor de was
Dosseer goed
Nadat ik mijn halve emmertje warm water heb gepakt, neem ik het schoonmaakmiddel. Voor het milieu is het belangrijk je te houden aan de aanbevolen dosseerhoeveelheid op de verpakking. Maar vaak kun je ook met een kleinere dosering prima schoonmaken. Ik probeer uit om (telkens) minder te gebruiken, dan aanbevolen wordt op de verpakking. En het wordt meestal nog net zo schoon! Op die manier maak ik een duurzame keuze voor het milieu, ik verbruik minder verpakkingen en het is ook nog goedkoper.
Maak regelmatig schoon
Het klinkt als een open deur, maar regelmatig schoonmaken is het beste voor het onderhouden van je spullen en je huis. Als je regelmatig je huishoudelijke apparaten schoon maakt, kun je zelfs voorkomen dat ze kapot gaan. Daarnaast voorkom je dat je aggressieve middelen nodig hebt tegen aangekoekt vuil of schimmels. Laat die oven dus niet doorbakken met aangekoekte resten. En ontkalk die waterkoker regelmatig. Je doet langer met je apparaten op die manier. Goed voor je portemonnee, maar vooral ook een duurzame keuze om zuinig met je spullen te doen. Als je spullen langer meegaan, koop je veel minder spullen!
Lees ook: 10 tips voor duurzame grote schoonmaak
Natuurlijke schoonmaakproducten
Ook al hebben zeepfabrikanten ons de laatste decennia overtuigd van een keukenkast vol diverse schoonmaakmiddelen voor elke klus. Maar dat is nergens voor nodig! Met een paar natuurlijke schoonmaakproducten kom je even ver. Vermijd producten met chloor, en vluchtige oplosmiddelen en drijfgassen als propaan, (iso)butaan en lachgas (distikstofoxide). Deze schoonmaakmiddelen zijn wel degelijk ongezond én schadelijk voor het milieu. En belangrijk: meng nooit schoonmaakmiddelen met elkaar om ongewenste chemische reacties te voorkomen.
Lees ook: 6 x schoonmaken met baking soda in de keuken
Voor de meest voorkomende schoonmaakklusjes in huis gebruik ik (schoonmaak)azijn of citroenzuur, soda en baking soda (sodiumbicarbonaat). Kalk verwijder ik met azijn van tegels en kranen. Voor het ontkalken van apparaten en het toilet gebruik ik graag citroenzuur. Op die manier voorkom je de nare geur van azijn met een krachtige ontkalking als resultaat. Voor het schoonmaken van oppervlakten is (groene) zeep ideaal. Bij aangekoekte pannen helpt heet water met een theelepel soda of baking soda om ze blinkend schoon te krijgen. Een papje van water of afwasmiddel met baking soda werkt perfect voor het schoonmaken van aangekoekte vette resten, in bijvoorbeeld je oven.
Gebruik producten met een keurmerk
Koop je schoonmaakproducten, let dan op keurmerken. Kies voor producten met een top keurmerk zoals het Ecocert, Europees ecolabel, en Nordic Swan label; bijvoorbeeld bij afwasmiddel of toiletreiniger. Zo maak je een milieuvriendelijke keuze.
Zie je door bomen het bos niet meer? Een volledig overzicht van keurmerken voor schoonmaakproducten én hun betekenis vind je bij de Keurmerkenwijzer.
Gebruik katoenen doekjes
Microvezeldoekjes zijn de standaard geworden voor schoonmaken de laatste jaren. En ik had ook een grote stapel. Tot ik leerde dat deze doekjes volledig zijn gemaakt van polyesther en polyamide: plastic dus! Helaas laten die doekjes microplastics los tijdens het schoonmaken en uitwassen. En zo draag je ongemerkt bij aan de plastic soep in zee. Kiezen voor het gebruik van (organische) katoenen doekjes zorgt ervoor dat je niet bijdraagt aan de plastic soep. Voor sommige schoonmaakklussen gebruik ik een oud kledingstuk of versleten handdoek. Voor andere klussen een gekochte katoenen doek. Zelfs in supermarkten vind je tegenwoordig ook (weer) katoenen schoonmaakdoekjes. Check het label van de materialen om zeker te weten waar de doek van is gemaakt.
Kies voor plasticvrije schoonmaakmiddelen
Naast natuurlijke producten en producten met een keurmerk, kun je kiezen voor minder (plastic) verpakkingen. Er is tegenwoordig steeds meer assortiment in schoonmaakmiddelen te vinden zonder plastic. Meer en meer schoonmaakmerken kiezen expliciet voor navulverpakking of recyclebare verpakkingen, zoals SophieGreen en Marcel’s Green soap . Ook kun je ervoor kiezen zelf je schoonmaakmiddel te tappen bij bijvoorbeeld (sommige vestigingen van) Ekoplaza, zero waste winkels en Dille & Kamille. In België neemt zero waste ook een grote vlucht; een overzicht vind je op de website van Veerle Colle.
Klaar met schoonmaken? Denk ook eens aan een digitale schoonmaak om je voetafdruk te verkleinen. Lees ook> Digitale zooi opruimen verkleint je CO2 voetafdruk
Duurzame keuzes voor schoonmaken
Op gebied van schoonmaken zijn er veel duurzame keuzes te maken. Vooral op het spaarzaam gebruik van warm water is veel te winnen. Op die manier houdt je het beste rekening met het milieu als je schoonmaakt.
Welke duurzame veranderingen heb jij al gemaakt voor het schoonmaken?
Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Ik gebruik al jarenlang producten van Sonett. Naar grote tevredenheid. Ik koop 10 liter jerrycans met afwasmiddel en toiletreiniger. Ik koop 10 kilo wasmiddel. Ik heb altijd een voorraad citroenzuur, azijn en baking soda in huis. Mijn keuken en badkamer zijn zo goed als plasticvrij.