Recept: Plantaardige kidneybonen burgers
Het lijkt soms best een opgave om zowel gezond, vegetarisch en vlot te eten. Maar met deze plantaardige burgers heb je alles onder controle. Deze burgers maak je in een handomdraai en zitten boordevol gezonde ingrediënten! Scroll snel door voor dit gemakkelijke en heerlijke recept voor plantaardige kidneybonen burgers.
Zelf plantaardige burgers maken
Toen we vegetarisch gingen eten, begon ik ook heel enthousiast met zelf van alles koken en bakken zonder pakjes en zakjes. Maar na de zoveelste uit elkaar gevallen burger of naar niks smakende balletjes ben ik gestopt. Eerlijk is eerlijk; ik ging gewoon weer terug naar de kant-en-klare producten uit de supermarkt, want ik was het helemaal zat om alles te zien mislukken. Het gemak van een product wat je gewoon uit het schap kunt pakken won het van andere voordelen. Maar afgelopen tijd begon het toch te kriebelen om iets gezonder en met minder verpakking te gaan koken. En zo begon ik ook weer te experimenteren met balletjes en burgers. Gelukkig maar, want deze kidneybonen burgers zijn eigenlijk heel gemakkelijk en overheerlijk.
Hoe maak je vegaburgers?
Als ik vegaburgers maak heb ik een paar eisen. De burgers moeten lekker zijn. Ten tweede moeten ze niet moeilijk te maken zijn. Bovendien mogen ze niet uit elkaar vallen bij het bakken. En als laatste moeten er niet teveel ingrediënten in zitten. Dat is met deze plantaardige kidneybonen burgers helemaal gelukt, al zeg ik het zelf. Je neemt simpelweg de ingrediënten, prakt ze met een vork door elkaar en vorm burgers. Voor het maken van nette burgers van dezelfde grootte gebruik ik een kookring van 8 cm diameter en duw ik het mengsel goed aan met een vork of lepel. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon met je handen burgers vormen en ze plat drukken.
Plantaardige kidneybonen burgers
Omdat deze kidneybonen burgers zo vlot te maken zijn, zijn ze een ideaal gerecht voor een drukke werkdag. Serveer het met een heerlijke salade en gebakken aardappelen. Of juist bij een stamppot. En natuurlijk is het op een hamburgerbroodje met sla, tomaat en burgersaus ook heerlijk. Kies vooral je eigen favoriete bijgerechten.
Ik maak deze kidneybonen burgers graag met zelf voorgekookte kidneybonen, zo voorkom ik veel verpakkingen. Bovendien zijn gedroogde kidneybonen goedkoop te krijgen in de supermarkt. Ik kook de kidneybonen gaar in mijn zelfgemaakte hooimadam.
Deze plantaardige kidneybonen burgers zijn:
- makkelijk en snel te maken
- gezond en boordevol eiwitten door de kidneybonen en havermout
- een heerlijk hoofdgerecht
- lactosevrij- en koemelkvrij
- volledig plantaardig
- glutenvrij*
*havermout is van nature glutenvrij. Heb je coeliakie, gebruik dan gecertificeerd glutenvrije havermout.
Plantaardige kidneybonen burgers
Ingrediënten
- 250 gram kidneybonen uit blik of zelf geweekt en gekookt
- 100 gram havermout of havermeel (zie instructies)
- 1 eetlepel miso
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theel knoflookpoeder
- 1 theel uienpoeder
- verse peper naar smaak
Instructies
- Doe de kidneybonen in een kom en prak met een vork
- Maal de havermout fijn in een keukenmachine (of kies voor havermeel)
- Voeg de gemalen havermout, miso, sojasaus, knoflookpoeder en uienpoeder bij de kidneybonen
- Meng met een vork of kneed met je handen tot een samenhangend mengsel (is het mengsel te droog, voeg dan 1 of 2 eetlepels water toe)
- Verdeel het kidneybonen mengsel in vier gelijke delen
- Vorm burgers met je handen en duw goed plat. Of gebruik een kookring om het mengsel in te duwen, en verwijder daarna de ring.
- Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak de burgers in een paar minuten aan beide kanten bruin.
Notities
Vegan burgers van kidneybonen
Deze plantaardige kidneybonen burgers zijn een ideaal vlot hoofdgerecht, voor als je een dagje geen vlees wil eten, of als je volledig vegan eet. Heb jij deze burgers gemaakt? Ik hoor graag wat je ervan vond. Laat je het weten? Stuur me een reactie hieronder of tag @duurzamekeuzes op Instagram en deel je salade met de rest van de wereld.
Meer plantaardige hoofdgerechten proberen?
- Zoete aardappel chili met zwarte bonen
- Bloemkool curry met zoete aardappel en kikkererwten
- Griekse moussaka
- Pasta met spinazie-pesto en courgette
- Quiche met romanesco en prei
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Maar denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!
Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.
Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!
Volg ons op alle sociale media.