7 x Plantaardig koken en bakken met tofu
Tofu kwam zelden bij ons op tafel voordat we besloten volledig vegetarisch te gaan eten. Onbekend maakt onbemind! Dat is best gek, want het is een heerlijk gezond en duurzaam ingrediënt in de keuken. Ik heb geleerd hoe ik het kan klaarmaken, en maak er nu de lekkerste gerechten mee. Ik deel graag mijn favoriete recepten voor plantaardig koken en bakken met tofu.
Tofu
Tofu of tofoe wordt gemaakt van sojabonen. Van sojabonen wordt sojamelk gemaakt en door deze melk te stremmen, vergelijkbaar als bij kaas, ontstaat tofu. Tofu kom je in Nederlandse winkels ook wel tegen als tahoe, de Indonesische naam voor hetzelfde product. Naast standaard tofu vind je ook de zachtere zijdetofu (of silkentofu). Tofu heeft weinig smaak van zichzelf. Daardoor neemt het smaken van bijvoorbeeld een marinade heel goed op en is geschikt is voor veel verschillende gerechten. Tofu is een gezonde vleesvervanger doordat het weinig calorieën en veel eiwitten bevat.
Tofu persen
Voordat je (normale) tofu gebruikt pers je meestal het vocht eruit. Dat kan door een tofupers te gebruiken, maar die heb ik geen. Ik wikkel de tofu in een theedoek, die is gewassen zonder wasverzachter. Daarna leg ik er een snijplank op en daar bovenop iets zwaars, zoals een dik kookboek. Laat dit minimaal een kwartier liggen, zodat het water eruit geperst wordt. Hierdoor neemt de tofu de marinade of saus later beter op. Zijden tofu kun je niet persen, en voor gerechten zoals namaak eiersalade pers je de tofu niet maar prak je deze met een vork of verkruimel je deze met je handen.
Tofu Terikyaki
Krokant gebakken tofu is een van de lekkerste ontdekkingen op kookgebied sinds we vegetarisch eten. Met een crispy buitenkant en een zachte binnenkant in combinatie met deze Japanse saus is deze tofu teriyaki een van de favoriete gerechten in ons huishouden geworden.
Pinda noedels met tofu
Krokant gebakken tofu is een van de lekkerste ontdekkingen op kookgebied sinds we vegetarisch eten. Met een crispy buitenkant en een zachte binnenkant in combinatie met deze Japanse saus is deze tofu teriyaki een van de favoriete gerechten in ons huishouden geworden.
Plantaardige eiersalade
Deze eiersalade zonder ei maak ik op basis van tofu. Het geheime ingredient kala namak zorgt voor de zwavelachtige eiersmaak, waardoor het smaakt net als het origineel. Deze tofu eiersalade komt regelmatig op tafel bij ons en de schaal blijft nooit lang vol.
Quiche met romanesco en prei
Tofu kan behalve als namaak eiersalade ook gebruikt worden om ei te vervangen in andere gerechten. Ik gebruik het als vulling in quiche samen met groenten. Door het in de blender te doen wordt de structuur lekker romig. Deze quiche met romanesco en prei valt altijd in de smaak aan tafel.
Clafoutis met pruimen
Niet alleen hartige baksel zijn heerlijk met tofu. Je kunt ook heerlijk zoet bakken met dit ingrediënt. Ook in mijn clafoutis gebruik ik zijden tofu als vervanger voor ei. Dit dessert krijgt een heerlijke zachte romige smaak door de tofu te mixen met de andere ingredienten. Deze clafoutis met pruimen is een heerlijk toetje of tussendoortje.
Snelle roerbak en tofu met mango chutney
Doordat tofu gemakkelijk smaak in zich opneemt, is het fijn het te marineren. Maar ook door tijdens de bereiding saus toe te voegen krijgt de tofu lekker veel smaak. Deze snelle roerbak met groene kool en tofu met mango chutney bewijst dat lekker en gezond eten niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Noedels met Chinese kool en tofu
In dit gerecht wordt de tofu niet te hard gebakken, waardoor de zachte structuur behouden blijft. De zoute smaak van de marinade combineert heerlijk met de kool en knapperige cashewnoten. Deze noedels met Chinese kool en tofu staan vlot op tafel.
Plantaardig koken en bakken met tofu
Deze heerlijke recepten met tofu geven een goed idee wat je allemaal kunt met dit plantaardige ingrediënt. Ik vind het jammer dat ik tofu niet eerder ontdekte, want ik maak er nu zoveel heerlijke recepten mee. Wat maak jij graag met tofu? Laat je reactie achter onder dit artikel.
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Deel dit stuk