Hoe maak je een capsule wardrobe? Behulpzame tips en stappenplan!

Een capsule wardrobe is een duurzame manier om een ideale garderobe samen te stellen die bij jouw stijl en leven past. Het idee is dat je een kleine selectie kleding hebt die perfect met elkaar combineert en waar je écht blij van wordt. Zeker, het opzetten van een capsule wardrobe is niet zomaar gedaan. Het kost tijd en vraagt om zelfkennis, maar het resultaat is een overzichtelijke, praktische en bewuste kledingkast. Hieronder lees je hoe je dit aanpakt, stap voor stap.

De voordelen van een capsule wardrobe

Een capsule wardrobe heeft veel voordelen. Allereerst zorgt het voor overzicht: met minder kledingstukken die goed bij elkaar passen, hoef je niet lang na te denken over wat je aantrekt. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook energie. Daarnaast helpt een capsule wardrobe om impulsaankopen te verminderen, omdat je bewuster omgaat met wat je koopt en wat je écht nodig hebt. Zo is het hebben van een capsule wardrobe een duurzame keuze die bijdraagt aan minder afval en een lagere impact op het milieu. Ook geeft een capsule wardrobe je meer rust en voldoening; je weet dat elk kledingstuk in je kast past bij jouw stijl en je dagelijks leven.

Ken je eigen stijl

Een capsule wardrobe begint bij de juiste mindset. Het belangrijkste is dat je bewuster kleding gaat kiezen, en daarom (veel) minder koopt. En het gaat helemaal om het kennen van je eigen stijl. Want een capsule garderobe past alleen bij jou als het jouw persoonlijkheid en voorkeuren weerspiegelt. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen. Probeer eens een tijdje niks te kopen om erachter te komen om je huidige garderobe te analyseren en te ontdekken welke kledingstukken je vaak draagt en waar je je prettig in voelt. Redacteur Mascha kocht zelfs een heel jaar niets. Maar dat hielp haar heel erg op weg naar een fijne capsule wardrobe. Vind jij het fijn een moodboard te maken met afbeeldingen van outfits, kleuren en stijlen die je aanspreken? Dan kan je dit helpen om een duidelijk beeld te krijgen van wat bij jou past. Past een moodboard niet bij je? Hou dan eens een kledingdagboek bij om bij te houden wat je draagt en hoe je je daarin voelt. Of maak elke dag een foto van je outfit en bewaar die in je telefoon met een aantekening erbij. Zo krijg je een goed beeld van je eigen stijl. Daarnaast is het nuttig om te experimenteren met kleuren die jouw huidtint en persoonlijkheid versterken. Zo kun je een kleurenpalet samenstellen dat jouw capsule wardrobe perfect aanvult.

Ik kies bewust een item voor mijn capsule wardrobe

Bouw je capsule wardrobe op

Met een duidelijk beeld van je stijl en wat je graag draagt, kun je beginnen met het opbouwen van je capsule wardrobe. Dit proces begint niet uit het niets. Neem eerst de tijd om al je kleding uit de kast te halen en te bekijken wat je al hebt.  Bekijk hiervoor ons artikel Je garderobe opruimen in vijf stappen. Dit helpt je ook om te zien wat je eventueel nog mist om je garderobe compleet te maken. Misschien kun je je bestaande kleding vaker dragen door een vest of broek toe te voegen die goed past qua stijl en kleur. Veel capsule garderobe gaan uit van basistinten zoals zwart, wit, grijs, beige en donkerblauw. Dat is een goede keuze, maar belangrijker is het om bij het samenstellen van je capsule kleuren te kiezen die bij jou passen. Dit kan een mix zijn van neutrale tinten en accentkleuren die je flatteren en waarin je je goed voelt. Selecteer kledingstukken die veelzijdig zijn en zowel casual als formeel gedragen kunnen worden. Investeer in kwaliteit door te kiezen voor duurzame merken of tweedehands kleding van goede kwaliteit.

Onderhoud bewust je capsule wardrobe

Een capsule wardrobe is geen statisch geheel. Het is een dynamisch proces waarin je regelmatig evalueert of alle stukken nog bij je passen. Als je je kleding goed onderhoudt door ze bewust te wassen volgens de instructies, tijdig te repareren en seizoensgebonden items netjes op te bergen, dan heb je er heel lang plezier van. Wanneer je een item toe wil voegen aan je capsule garderobe, kies je heel bewust. Daarover schreven we al eerder dit artikel. Dat betekent dat je kritisch kijkt naar wat je toevoegt aan je garderobe door wederom stil te staan bij je stijl en waar je je prettig in voelt. Ook kun terug te grijpen naar je eerdere keuzes qua opbouw en combinaties. En lees ook vooral onze tips voor een duurzame garderobe.

Heb je kleding over die niet meer past bij jouw capsule wardrobe? Denk dan aan duurzame oplossingen zoals:

  • Verkopen: Via platforms zoals Vinted of Marktplaats kun je ongebruikte kledingstukken een tweede leven geven.
  • Ruilen: Organiseer een kledingruil met vrienden of gebruik een ruiltas in je buurt.
  • Doneren: Geef kleding aan goede doelen, de kringloopwinkel of aan mensen in je omgeving die het kunnen gebruiken.
  • Upcyclen: Laat je creativiteit de vrije loop en maak iets nieuws van oude kleding. Bekijk zeker ons eerdere artikel met 10 manieren om oude kleding te gebruiken.
  • Recyclen: Breng versleten kleding naar een textielinzamelpunt zodat het duurzaam verwerkt kan worden.

Iedereen kan een capsule wardrobe maken

Het samenstellen van een capsule wardrobe kan iedereen, ongeacht je huidige garderobe of stijlkennis. Maar het is heel belangrijk jezelf de tijd te gunnen om je stijl te ontdekken, je huidige kledingkast te analyseren en bewuste keuzes te maken. Zo kun je een garderobe creëren die perfect bij je past. Het maken van een capsule wardrobe draait om bewustzijn, creativiteit en oog voor duurzaamheid. Met een capsule wardrobe geniet je van overzicht, tijdswinst en minder stress bij het kiezen van een outfit. Bovendien is je kledingkast een stuk duurzamer en leer je waarderen wat je hebt. Begin vandaag nog met de eerste stap en ervaar hoe fijn een bewuste garderobe kan zijn!

Meer lezen?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *