Duurzame keuzes voor de was

De was is de neverending story van elke ouder. Ons huishouden met drie kinderen is daarop geen uitzondering. Uiteraard zijn er een heleboel duurzame keuzes te maken bij deze stapels wasgoed. Ik help je op weg met duurzame keuzes voor de was.

Duurzamer wassen

Er zijn veel kleine en grote tips die je veel elektriciteit en water kunnen besparen als je wast. Ik geef je mijn tips voor duurzame keuzes voor de was:

Duurzame keuzes voor de was

Een duurzame wasmachine

De meeste duurzame winst is te behalen bij het kiezen van een duurzame wasmachine. De wasmachine verbruikt veel energie om het water op te warmen en schoon te maken. Kiezen voor een machine met een A label bespaart je op de lange termijn heel veel geld aan stroom. Wist je dat een gemiddeld huishouden 5% van haar energie verbruikt in het wassen? Daar is dus veel winst te behalen! Let bij het uitkiezen van een nieuwe machine zeker ook op de grootte van de trommel. Een groter huishouden wast vaker grotere wassen, waardoor een grotere trommel niet alleen handig is, maar ook voordeliger en dus duurzamer. Bij minder personen in je huishouden is het verstandiger, want zuiniger, te kiezen voor een kleinere trommel.

Was op lage temperaturen

Een nieuwe wasmachine koop je niet zomaar, dat snap ik. Maar ook zonder nieuwe machine is veel te besparen op je dagelijkse wasjes. Als je kiest voor het wassen op lage temperaturen bespaar je veel energie. Alle wasmachines hebben een 30 graden stand, maar veel machines hebben tegenwoordig nog koudere programma’s. Voor heel veel wasgoed zijn deze lage temperaturen uitstekend om het goed schoon te krijgen. Voor vlekken, zoals grasvlekken op de broeken van mijn jongens, gebruik ik een natrium percarbonaat vlekverwijderaar.

Gebruik de eco stand

Naast het wassen op lage temperaturen, gebruik ik het eco-programma van mijn wasmachine. Dit eco-programma duurt veel langer, maar wast het zuinigst qua energie- en waterverbruik. Ik laat onze wasmachine met eco-programma tijdens mijn werkdag draaien (we hebben zonnepanelen, dus zo gebruik ik ook onze zelf opgewerkte stroom). Ook maakt het niet uit hoe lang het programma duurt; in de avond hang ik de was wel op! Ik was mijn handdoeken en schoonmaakdoekjes wel regelmatig op 60 graden. Hierdoor zorg ik er ook voor dat er geen vetluis in mijn wasmachine komt. Maar ook deze 60 graden was heeft op mijn machine een eco-stand. Dat scheelt toch weer in het energiegebruik!

duurzame keuzes hang je was te drogen

Was minder was

Kleding die één keer gedragen is, hoeft echt nog niet in de was. Wij hangen onze kleding op een stoel, een hanger of aan een kledingkapstokje, zodat we het nogmaals kunnen dragen. Spijkerbroeken, truien en jurken gaan zeker twee dagen aan, als ze niet vies geworden zijn. Even je vest of jurk laten luchten voor het open raam maakt het weer fris. Zo kan je kleding zeker nog wel meerdere dagen dragen. Ook onze handdoeken gebruiken we vaker dan één keer. We zijn toch schoon al we uit de douche komen ;-). Handdoeken worden minimaal twee keer gebruikt voordat ze in de was gaan. Hierdoor was ik echt veel minder, wat me ook heel veel tijd scheelt als drukke moeder.

Was een volle trommel

Mini-wasjes draaien in een halflege wasmachine kost veel onnodige energie en dus ook geld. Zorgen dat je wasmachine goed vol is, bespaart een hoop. Sorteer je kleding goed, en zorg ervoor dat je wastrommel vol is, voordat je een wasje draait. Een hand ruimte aan de bovenkant van je trommel is voldoende om te kleding schoon te maken.

Mijn duurzame menstruatie routine

Hang je was aan de lijn te drogen

Het liefste droog je je was natuurlijk en hang je het buiten aan de wasmolen. Zo droogt de was door de zon en wind heel snel. Ook op onze zolder heb ik gelukkig plek voor een paar wasrekjes om te was te drogen, als het weer slecht is. Ik heb wel een droger, maar ik gebruik ‘m zo min mogelijk. De was drogen aan de waslijn bespaart je veel energie, en het is ook nog beter voor je kleding. Want van een wasdroger slijt je kleding veel sneller.

Duurzaam wasmiddel

Regelmatig krijg ik vragen over duurzaam wasmiddel. De grootste impact maak je door de hierboven genoemde stappen; weinig en zuinig wassen op lage temperaturen. Wil je qua wasmiddel duurzamer; dan is vooral zuinig doseren het allerbelangrijkste! Natuurlijk zijn er veel verschillende wasmiddelen en alternatieven op de markt die allemaal de noemer duurzaam, ecologisch of milieuvriendelijk gebruiken. Wasnoten, -magneten, wasbollen en pellets werken, volgens Milieu Centraal in tests, niet beter te werken dan wassen met alleen water. Ik kies zelf graag voor een plasticvrij wasmiddel met een keurmerk, zoals Ecocert, EU Ecolabel of Nordic Swan. Een eetlepel waspoeder is meer dan voldoende voor een schone en duurzame was. Dat bespaart rioolwaterzuivering veel vies water, kost je minder en is ook nog beter voor je wasmachine.

Duurzame keuzes voor de was

Bij het wassen zijn er dus veel duurzame keuzes die je kunt maken. Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren. Welke dingen deed je al? Welke wil je gaan doen?

Wil je meer tips om energie te besparen? 

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *