10 manieren om oude kleding te gebruiken
Hergebruiken van kleding is een uitstekende manier om de levensduur te verlengen. Zo zorg je ervoor dat je kleding niet op de groeiende afvalberg terecht komt. Het verkleint je klimaatimpact en is beter voor je portemonnee. Ik tip je 10 manieren om oude kleding te gebruiken.
Waarom hergebruik een goed idee is
Elk jaar belandt er in Nederland zon 135 miljoen kilogram textiel in de kledingbak. Daarvan wordt 99% op dit moment niet gerecycled. Zo veroorzaken we een enorme afvalberg, die veel schade geeft voor het milieu. En de kledingindustrie heeft al een enorme klimaatimpact. Maar liefst 4% van de wereldwijde CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door de kledingindustrie, volgens Milieu Centraal. Duurzame keuzes maken voor je kledingkast maakt daarom al snel een heel groot verschil. Je bestaande kleding zo lang mogelijk dragen is heel belangrijk. Maar als kleding niet meer past, versleten is op sommige stukken of verwassen kun je het hergebruiken. Kleding hergebruiken zorgt er ook voor dat het kledingstuk niet wordt weggegooid. Zo kun je de levensduur hetzelfde kledingstuk met jaren verlengen.
Lees ook: 7 redenen waarom tweedehands kleding beter is
Upcycle projecten met kleding
Er zijn heel veel verschillende manieren om kleding te hergebruiken. Als je je bestaande kledingstukken samenvoegt tot een nieuw uniek stuk, noemen we dat re-fashion. Als je kleding hergebruikt tot een nieuw (gebruiks)voorwerp, dan wordt het wel upcycling genoemd. Upcycling is een creatieve manier om oude, afgedankte of onbruikbare kledingstukken te verwerken tot iets nieuws. Je verkleint de klimaatimpact van je oude kleding, door het te vermaken tot een nieuw gebruiksvoorwerp.
10 manieren om oude kleding te gebruiken
Er zijn eindeloos veel creatieve manieren om oude kleding te upcyclen. De meeste projecten vereisen weinig extra materialen, of materialen die eenvoudig en tweedehands goed verkrijgbaar zijn. Daardoor is upcycling niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor je budget. Ik zocht de leukste kleding upcycling ideeën voor je bij elkaar.
Tas van een shirt
Dit upcycling project maak je met een oud t-shirt en een schaar. Je hebt er geen naald en draad voor nodig. Én het is in 10 minuten klaar. Je leest de werkbeschrijving op Mommypotamus.com.
Sokken balletjes
Ballen maken van solo (waar is die andere gebleven), oude en/of kapotte sokken vereist wel een naald en draad. Maar dit project is zeker geen probleem voor elke beginnende naaier. Het kan eigenlijk niet verkeerd gaan. Lees de tutorial op Sumoftheirstories.com.
T-shirt sprei
Om een stapel oude t-shirts te verwerken tot een sprei heb je zeker een naaimachine nodig, en wat oefening ermee. Dit is geen beginners project. En het kost ook zeker meer tijd dan een avond. Maar het resultaat is een mooie en warme sprei voor jaar. Lees mijn t-shirt sprei werkbeschrijving.
Tocht stopper
Het dichten van kieren en gaten is een goed idee voor een comfortabeler huis en minder gasverbruik. Maar heb je ooit gedacht aan je deuren en ramen? Ook daar kan tocht langs komen. Met een zelfgemaakte tochtstopper van oude kleding verhelp je dat snel. Sadiesseasongoods.com beschrijft precies hoe je deze tochstopper maakt.
Kussens
Een kussen is fijn om in weg te duiken, tegenaan te leunen of als steuntje in de rug. En een kussenhoes maak je heel gemakkelijk van oude kledingstukken. Zo maakte ik voor onze jongens grote kussens voor op hun bed, waar ze tegenaan gaan zitten of hangen als ze lezen. De vulling kun je kant-en-klaar kopen. Maar denk ook eens aan hergebruikte vulling uit kussens in de kringloop. Kussens met synthetische vulling kun je prima wassen in de wasmachine! En mijn kussens maakte ik zelfs met alle stofrestjes van andere naai-projecten en stukjes oud textiel.
Denim knuffels
Van een oude spijkerbroek kun je heel veel dingen maken. Door de verschillende kleuren denim leent het zich uitstekend voor het maken van gezellige knuffeldieren. Ik maakte deze mooie dolfijn als kraamcadeau van het patroon van Allmyfriendsareflowers.com. Maar ik vond ook al denim hondjes, koeien, olifanten en nog veel meer op Pinterest.
Poef
Een poef is een super veelzijdig meubelstuk. Schuif het aan als extra zitplaats, als decoratie, gebruik het als voetenbank, kinderstoel of voor je huisdier. Van hergebruikt textiel van oude kleding, zoals spijkerbroeken, maak je een prachtige poef. Het is absoluut geen beginners project helaas. Maar Gardeningintheshade laat zien hoe je het maakt.
Handschoenen van een trui
Koude handen deze winter? Gebruik een oude, versleten trui om binnen een half uurtje nieuwe wanten te maken. Op sewtotallysmitten.com vind je de super eenvoudige uitleg.
Bloempot of mandje van broekpijp
Gat in de knie van een broek? Als je de broek afknipt, kun je het onderste deel van de pijp prima gebruiken voor het maken van deze creatieve bloempot of mandje. Curlymade maakte dit zelfs zonder te naaien. Ik gebruikte eenzelfde vorm om een mandje te maken voor mijn wasknijpers, maar naaide de onderkant wel vast in plaats van lijmen. Om het mandje aan de waslijn te kunnen hangen maakte ik er nog een lusje aan met een drukknoop.
Vlaggenlijn
Van gekleurde t-shirts, een oud tafellaken of gordijn maak je vrolijke gekleurde slingers. Ranja met een rietje schreef een uitgebreide tutorial voor degenen die graag stap voor stap uitleg krijgen. Het resultaat is sowieso feestelijk.
10 manieren om oude kleding te gebruiken
Je kleding zo lang mogelijk dragen is altijd het duurzaamste. Maar je oude kleding een tweede leven geven door het te upcyclen in iets nieuws is niet alleen leuk om te doen, maar ook milieuvriendelijk. Met deze 10 manieren om oude kleding te gebruiken, krijg je een goed beeld van wat er allemaal kan.
Heb jij weleens van oude kleding iets nieuws gemaakt? Laat een reactie onder het artikel achter.
Meer zien van mijn duurzame keuzes? Volg me ook op Instagram @duurzamekeuzes
Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!