Gas besparen met een zelfgemaakte hooimadam

Minder gas gebruiken is goed voor je portemonnee en voor de wereld. Voor degenen die nog op gas koken, kan je gas besparen met een zelfgemaakte hooimadam. Maar ook bij elektrisch koken kun je besparen. Ik leg je uit hoe het werkt en hoe je zelf vlot een hooimadam maakt.

Wat is een hooimadam of hooikist?

Een hooikist of hooimadam was traditioneel een houten kist met daarin een hoeveelheid hooi, waarin een of meerdere pannen pasten. De hooimadam laat het eten garen, zonder dat voortdurende verhitting nodig is. Als je eten goed opgewarmd is op je gasfornuis, haal je het van het vuur en zet het in de hooimadam. De isolerende werking van het hooi zorgt ervoor dat het eten in de pan heet blijft en doorgaart. Vooral bij gerechten die lang op het vuur moeten staan, bespaart het gebruik van een hooimadam je energie, dat hadden onze grootouders goed bedacht.

Gas besparen met een zelfgemaakte hooimadam

Voordelen van een hooimadam

Het gebruik van een hooimadam bespaart je gas. Een gemiddeld huishouden in Nederland gebruikt 5% van het gas per jaar om op te koken. Het grootste deel van ons gasverbruik zit hem in het verwarmen van ons huis en het warm water gebruik. Daarover schreef DuurzameKeuzes.com al eerder een artikel met tips om daarop te besparenMaar een hooimadam heeft nog meer voordelen. Zodra je pan in de hooimadam gaat, staat er geen fornuis aan, waar je kinderen zich aan kunnen branden. De pan is netjes ingepakt. Als je de hooimadam op een goede plek zet, waar kindervingertjes niet bij kunnen, is het dus ook een hele veilige manier van koken. En het eten in de pan kan niet aanbranden bij het gebruik van een hooimadam of hooikist. Dat maakt koken in een hooimadam ook bij uitstek geschikt voor drukke moeders zoals ik; je hebt er geen omkijken naar, en je eten wordt toch gekookt!

Gas besparen door zelf een hooimadam te maken

Tegenwoordig zijn er moderne varianten van de hooimadam op de markt. Dus als je geen zin hebt om zelf aan de slag te gaan, kun je het ook kant-en-klaar kopen. Maar het principe komt neer op een lekker warm jasje voor je pan. Dat is eenvoudig zelf te maken met een slaapzak of dekbed. Als eerste neem je een stevig krat om de slaapzak of dekbed in te doen. Daarvoor is bijvoorbeeld een boodschappenkrat heel beschikt. Op die manier is het makkelijk om de slaapzak goed bij elkaar te houden. En zo is de hooimadam ook nog gemakkelijk te verplaatsen. Leg de slaapzak of dekbed goed plat op de onderkant, zodat je pan recht staat. Heb je een synthetische slaapzak? Leg dan tussen de pan en het materiaal een katoenen theedoek om smelten van je materiaal te voorkomen. Gebruik vooral materialen die je in huis hebt; dat is de duurzaamste keuze!

Hoe kook je met de hooimadam?

Het gebruik van een hooimadam is vooral geschikt voor eten met een langere bereidingstijd. Denk hierbij aan het koken van gedroogde peulvruchten, het maken van stoofpotten of soep, of het koken van (niet voorgekookte) granen of rijst. Breng de pan met je gerecht aan de kook en laat het goed op temperatuur komen. Laat het gerecht zeker een minuut of 5 koken. Daarna zet je het fornuis uit en plaatst de pan in je hooimadam. Vouw de slaapzak goed om je pan heen aan alle kanten. Het gerecht in de hooimadam heeft gemiddelde 3 x zoveel kooktijd nodig als gebruikelijk. Dus als je gerecht normaal gesproken een half uur moet koken, heeft het in de hooimadam 1,5 uur nodig. Houdt daar rekening mee! Het kan per gerecht verschillen hoe lang de kooktijd precies is. Zorg dat je tussendoor ook een of twee keer proeft of je gerecht al gaar is.

Lees ook: Heerlijke recepten met peulvruchten

Gas besparen met een zelfgemaakte hooimadam

Door een zelfgemaakte hooimadam te gebruiken maak je gemakkelijk gedroogde peulvruchten, stoofschotels, soep of granen en rijst klaar. Door hiermee gas te besparen help je het milieu en je portemonnee. Wat zou jij als eerste koken in je hooimadam? Deel je reactie hieronder.

Meer besparen?

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Maar denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Gas besparen met een zelfgemaakte hooimadam
2 antwoorden
  1. Roos
    Roos zegt:

    Hoi, ik was benieuwd….wanneer je na een kooktijd van 1,5 uur voor bvb een stoofpotje, je pannetje weer uit de hooimadam haalt, is het dan nog heet? Of moet je t weer opnieuw opwarmen?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *