10 tips voor duurzamer kamperen

Kamperen is een duurzame manier van vakantie vieren, zeker in vergelijking met een vliegvakantie naar een tropisch oord. Maar ook als je gaat kamperen, kun je extra duurzame keuzes maken die een verschil maken. Ik zet 10 tips voor duurzaam kamperen op een rijtje.

Waarom is kamperen duurzaam?

Kamperen is een duurzame manier van vakantie vieren. Natuurlijk is er verschil tussen de ene en andere kampeerder. Maar een vliegtuig nemen naar, zeg eens wat, Bali staat met zijn enorme uitstoot in geen enkel verhouding tot een paar weekjes op camping. De Kampeermeneer rekende uit dat je voor een vakantie van twee weken naar Curacao met 4 personen evenveel CO2 uitstoot hebt, als 7 jaar lang kamperen op de Veluwe inclusief uitstapjes. 60 tot 80% van de impact van je vakantie wordt bepaald door de reis zelf. De keuze voor het vervoermiddel en je bestemming hebben de meeste invloed op je voetafdruk tijdens je vakantie.Maar ook andere keuzes zoals je de keuze voor de maaltijd die je eet en de spullen die je meeneemt hebben invloed. Ik geef je 10 tips voor duurzaam kamperen.

“Een vliegvakantie heeft een enorme uitstoot en staat niet in verhouding tot een paar weken kamperen.”

Kies een bestemming dicht(er)bij huis

Je keuze voor je bestemming maakt veruit het grootste verschil in duurzaamheid van je kampeervakantie. Kamperen gaat meestal met een auto, bus of camper. Hierbij geldt dat hoe verder je reist hoe meer uitstoot je maakt. Bij verre reizen is je uitstoot meteen vele malen hoger, dan wanneer je in Nederland blijft of (net over de grens) in Duitsland of België kampeert. Door te kamperen dichtbij of dichterbij huis, en daardoor minder kilometers te reizen, is je milieuvervuiling door je vervoersmiddel veel lager.

Je vervoersmiddel maakt een verschil

Je keuze voor je vervoersmiddel op reis bepaalt, zoals gezegd, de grootste impact voor je reis. Voor een kampeervakantie neemt je meestal niet het vliegtuig. En voor de minste uitstoot kun je beter kiezen voor het openbaar vervoer, de fiets en te voet. Als alternatief is de auto ook prima, zolang de afstanden niet te groot zijn. Door met meerdere mensen te reizen, verklein je de impact per persoon. Heb je geen grote auto nodig tijdens de rest van het jaar? Overweeg dan alleen voor de vakantie een grotere auto te huren. Zo bespaar je de rest van het jaar op je uitstoot. Je kunt ook met je eigen auto gaan met een dakkoffer of aanhanger. Gebruik je dakkoffer dan niet meer, zodra je op je bestemming bent. Een auto met koffer verbruikt meer brandstof door de luchtweerstand van de koffer, en heeft zo dus ook meer uitstoot. Lees meer alternatieven voor vervoer bij Zaailingen.

Kies een duurzame camping

Wanneer je gaat kamperen, heb je een uitgebreide keuze aan campings, die als kampeerplaats extra moeite doen om duurzaam kamperen mogelijk te maken. Je kunt kiezen voor een natuurkampeerterein, waarbij rust, natuur en ruimte centraal staan. Ondernemers met een natuurkampeerterrein hebben ook oog voor duurzaamheid, al is de invulling per camping zeer verschillend. Er zijn ook steeds meer eco-campings te vinden in Europa. Let wel; de term ‘eco’ is niet beschermd. Elke camping kan zichzelf ecologisch of duurzaam noemen, maar hoe ze dit in de praktijk invullen, verschilt onderling sterk. Heeft een camping een keurmerk? Zoek het genoemde keurmerk op internet op, om jezelf bekend te maken met de eisen die gesteld worden. Internationaal is er het Green Key eco label voor campings en andere accomodaties . Dit is een onafhankelijk certificaat met bovenwettelijke eisen voor duurzaamheid en MVO, zoals energiebesparing en zorg voor natuur en milieu.

tip duurzamer kamperen eco camping
Duurzaam kamperen 10 tips

Kies tweedehands of geleende kampeerspullen

Om te gaan kamperen heb je uiteraard wat uitrusting nodig. Door deze spullen niet allemaal zelf aan te schaffen, maar te lenen, bespaar je jezelf de kosten en de opslag van de spullen, en belast je het milieu minder. Leen een tent of kookstel van vrienden of bekijk of het in de buurt te krijgen is via leen-aaps zoals Peerby. Moet je echt nieuwe spullen aanschaffen voor kamperen? Speciaal bestek of servies voor het kamperen, dat de rest van het jaar ligt te verstoffen op zolder, is bijvoorbeeld niet noodzakelijk. Wij nemen een doosje mee met ons keukenbestek, pakken onze favoriete koffiebeker van thuis mee, en gebruiken de saladeschaal uit onze kast. Op die manier hoef je geen nieuwe spullen te kopen, maar gebruiken we wat we hebben en dat is veel duurzamer. Tweedehands spullen aanschaffen zorgt ook voor een veel lagere milieubelasting. Tenten, slaapmatjes, slaapzakken, kookgerei en kampeerservies is allemaal zeer goed tweedehands te vinden via verkoopgroepen op bijvoorbeeld Facebook, en via online verkoopsites als Marktplaats. De slaapzakken van onze jongens zijn zelfs allemaal gekregen, van een weggeefsite en via kennissen. Zo krijgen spullen een fijn tweede leven en belanden niet onnodig op de afvalberg. Kun je de gezochte spullen niet tweedehands vinden, probeer dan te kiezen voor kwaliteit en duurzame merken, zoals Vaude, Jack Wolfskin, of Patagonia.

Kies zonne-energie op de camping

Ook op de camping is afval scheiden een goed idee, net als thuis. Ik neem van thuis materialen mee om ons afval goed te kunnen scheiden op de camping. Een (afval)emmer of krat om dingen correct te kunnen scheiden is handig. Bij aankomst op de camping bekijken we, waar we ons afval gescheiden kunt inleveren, of we informeren bij de campingbeheerder waar het in de buurt kan.

Eet plantaardig op de camping

Geen vlees eten verlaagt onze voetafdruk enorm. Op een campingpitje een kipfiletje goed gaar krijgen is toch al een uitdaging. Kiezen voor vegetarisch eten tijdens je vakantie, kan je dus nog veel moeite besparen. Denk van tevoren na over welke eenvoudige maaltijden je op de camping vega(n) kunt maken. Wil je tips? Kijk eens op bij 6 vegetarische recepten voor de vakantie en 6 simpele vegan recepten voor de camping.

Koude schotel
Groenten in de overdekte markthal in Colmar Elzas

Koop je groenten en fruit lokaal

Op vakantie vind ik het heerlijk om langs een lokale markt of boerderij te gaan, en te eten wat daar te koop is. We leren lokale smaken kennen, en genieten van wat er van het land komt. Een leuke manier om lokale gerechten te ontdekken, en je helemaal onder te dompelen in de streek waar je op vakantie bent. Een lokaal eten kiezen zorgt voor minder voedselkilometers, waardoor het ook nog goed is voor het milieu. In Nederland vind je lokaal eten via LokaLoka of Fietsen voor mijn eten. In het buitenland is het altijd na te vragen bij de campingeigenaar of lokale VVV.

Scheid je afval (net als thuis)

Er zijn campings die hun energie van de zon halen, maar ook als individuele kampeerder kun je kiezen voor zonne-energie. Door een zonnepaneel aan je kampeeruitrusting toe te voegen, kun je je smartphone en gadgets opladen met zonne-energie. Als je kiest voor een camp shower, een zwarte waterzak, kun je je zelfs douchen met water opgewarmd door de zon.

Maak geen kampvuurtje

Begrijp me niet verkeerd; wij vinden het heerlijk om af en toe een vuurtje te maken op vakantie. Maar bij het verbanden van hout komen ook veel schadelijk stoffen en fijnstof vrij. We proberen vuurtjes dus te beperken, of we sluiten aan bij een (correct gestookt) vuur op de kampeerplaats. Gezamelijk bij een kampvuur zitten geeft minder milieuschade dan allemaal individuele vuurtjes, en is nog gezelliger ook. Milieucentraal geeft tips om het milieu te sparen als je een vuurtje maakt, en je buren geen overlast te geven.

10 tips voor duurzamer kamperen
glazen potten in de vriezer gebruiken

Zet alle apparaten thuis uit

Voordat we op vakantie gaan eten we de vriezer en koelkast leeg. Eventuele laatjes restjes gaan naar familie of de buren. Op die manier kunnen zowel de vriezer als de koelkast uit tijdens de dagen dat we niet thuis zijn. Daarnaast trek ik van alle andere apparaten de stekker uit het stopcontact. Samen scheelt dit zeker in het stroomgebruik, en is dus beter voor het milieu!

10 tips om duurzamer te kamperen

Met deze 10 tips kun je nog meer kiezen voor duurzaam kamperen. Maar het belangrijkste is dat je kunt genieten van je vrije tijd samen, met je familie, gezin of vrienden. Fijne vakantie iedereen!

Meer lezen?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Foto kampvuur door Timothy Meinber via Unsplash

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *