10 tips om voedselverspilling te voorkomen: eenvoudig en duurzaam!
Per persoon gooien we in Nederland 33 kilogram voedsel weg. Al dat voedsel is gemaakt met heel veel water, arbeid, land, en energie voor productie en transport. Bovendien veroorzaak het weggooien een enorme afvalhoop. Tenslotte kost het je ook veel geld als je voedsel weggooit. DuurzameKeuzes geeft je 10 tips om voedselverspilling te voorkomen in je huishouden; eenvoudig en duurzaam!
Wat gooien we weg?
Brood, zuivel, groenten en fruit behoren tot de meest weggegooide etenswaren van Nederland. Het is zonde dat al dat eten in je GFT bak of op je composthoop verdwijnt. Naast 33 kilogram eten, spoelen we ook per Nederlander 45 liter aan drinken door de gootsteen. Koffie, thee, melk, fris en sap gaat zo verloren. Zonde voor het milieu en je portemonnee. We geven je graag tips om te voorkomen dat je voedsel weg hoeft te gooien.
10 tips om voedselverspilling te voorkomen
Maak een boodschappenlijstje
Als je zonder boodschappenlijstje in de winkel staat, neem je soms teveel boodschappen mee. Herkenbaar? Dat is ook niet raar, want wat stond er ook alweer in de voorraadkast. Of je neemt toch iets lekkers mee. Dat is voor jou vast niet anders!? Maak daarom altijd een boodschappenlijstje voordat je naar de winkel gaat. Noteer ook welke producten op zijn gegaan tijdens de week. Gebruik heel makkelijk een notitie-app op telefoon, of zet ze meteen in de online boodschappen-app. Zo koop je niet snel meer teveel.
Weekmenu
Het maken van een weekmenu of eetplanning kan je ook enorm helpen om minder te verspillen. Bekijk welke groenten er in het seizoen zijn of in de aanbieding bij de supermarkt. Kijk in je in de voorraadkast, koelkast en vriezer welke producten je nog in huis hebt om mee te koken. En haal dan de passende boodschappen in huis. Lees ook onze uitgebreide tips voor het maken van een weekmenu.
Kook voor meerdere dagen
Elke dag vers koken kan soms best een uitdaging zijn. Dan is het slim om regelmatig een dubbele portie van je favoriete gerecht te koken. Bolognesesaus, nasi of soep kook in één keer een extra grote portie waarvan ik de helft in een schaal in de koelkast of vriezer zet voor later. Zo heb je op drukke werkdagen gemakkelijker een gezonde maaltijden op tafel staan. Lees verder wat mealprep is en hoe je het doet.
Bewaar je producten op de juiste manier
Als je je boodschappen in huis hebt gehaald, is het belangrijk dat je ze niet laat bederven. Producten op de juiste manier bewaren, zorgt ervoor dat ze niet verspilt worden. Zet je koelkast op 4 graden en controleer dat deze koud genoeg blijft. Zo blijven producten in de koelkast langer goed. Lees ook onze andere koelkast tips. Probeer ook voor je gekochte etenswaren te bedenken waar je ze het beste bewaard. Tomaten bewaar je bijvoorbeeld het beste niet in de koelkast, net als tropische vruchten. Zuivel en vleeswaren moet je zo snel mogelijk na gebruik juist weer in de koeling zetten. Dat zorgt ervoor dat deze producten langer houdbaar zijn. Lees verder in ons artikel om groenten beter te bewaren.
Eet alles op
Natuurlijk gebeurt het weleens dat producten eerder oud zijn dan je lief is. Bananen die bruin worden, appels met een rotte plek, of oud brood. Probeer het voedsel toch nog op te eten en niet weg te gooien. Een rotte plek op fruit of groenten wil niet zeggen dat het helemaal weggegooid hoeft te worden; snijd het eraf en eet de rest op. En vertrouw je het niet volledig; ruik, proef en bekijk het eten. Ook blijft vast weleens een restje van een maaltijd over. Deze restjes bewaar je gemakkelijk voor de lunch de volgende dag of een later moment. Zet het voorin je koelkast om het niet te vergeten! Heb je restjes pasta, rijst, aardappelen of groenten? Dan kun je die verwerken in een nieuwe maaltijd.
THT of TGT datum?
Veel producten worden onnodig verspild omdat het verschil tussen de THT en TGT datum niet duidelijk is. THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Ook al is een product voorbij die datum, het is in de meeste gevallen onnodig het weg te gooien. Dat geldt voor pasta, rijst, suiker, koffie, maar ook potten groenten, sap en (zoet) broodbeleg. Ook al is de THT datum verstreken, in de meeste gevallen kun je het gewoon nog gebruiken. Kijk naar de kleur en ruik aan het product; ruikt het niet bedorven, gebruik het dan gewoon! TGT staat voor Te Gebruiken Tot. Deze code kom je tegen op verse producten. Deze producten hebben een veel kortere houdbaarheidsdatum, en hierbij moet je eerder het zekere voor het onzekere nemen. Consumeer liever geen producten na de TGT datum. Bewaar TGT producten op de juiste temperatuur, en leg het goed zichtbaar in je koelkast of op de plank; zo vergeet je ze niet en hoef je ze niet weg te gooien.
Kook uit je voorraad- en koelkast
Regelmatig je voorraadkast en vriezer doorlopen wat er allemaal ligt, zorgt ervoor dat er geen eten over de datum gaat. Pasta is jaren goed, maar soms verdwijnt er een pak achterin je kast die over de datum gaat. Dat is zonde! Kijk regelmatig wat er in de voorraadkast en vriezer ligt, zodat je niet alsnog eten moet weggooien. Is er iets wat eerst op moet; zet of leg het vooraan in de (koel)kast zodat het product niet vergeten wordt. Of plan juist dat ingrediënt voor je volgende weekmenu, zodat het snel op is!
Gebruik je vriezer
Als je kliekjes van de avondmaaltijd hebt, kun je ze ook invriezen. Neem ze op een andere dag mee als lunch. Ook als producten dreigen te bederven, is de vriezer een uitkomst. Groenten kun je vaak kort blancheren en invriezen. Fruit snijd je in porties en vries je in een bakje in. Meer tips voor welke producten je allemaal kunt invriezen, vind je bij Minderismeer.
Voer kliekjesdag in!
Heb je regelmatig kliekjes of restjes over? Doe dan een keer per week of maand een kliekjesdag. Zo hoef je niet te koken en eet je alles op wat nog ligt in je koelkast, vriezer of voorraadkast. Dat is niet alleen goed voor je budget, maar het voorkomt dat je eten weggooit, waardoor het veel duurzamer is.
Koop tegen voedselverspilling
Supermarkten, restaurants, cafe’s en andere bedrijven zijn ook steeds meer bezig met het voorkomen van voedselverspilling. Er is bijvoorbeeld de 35% korting stickers op producten of een speciale koeling of schap in de supermarkt met afgeprijsde voedingsmiddelen, die anders dreigen weggegooid te worden. Het kopen (en gebruiken!) van deze afgeprijsde artikelen voorkomt dat de supermarkt ze weg moet gooien, dus het is beter voor het milieu en het bespaart je geld. Er zijn tegenwoordig ook veel initiatieven, die bedrijven helpen hun producten te gebruiken voordat ze bederven. NoFoodWasted laat je zien welke supermarkten of restaurant voedsel tegen korting aanbieden, zodat ze niet verspild worden. TooGoodtogo laat je pakketten met producten tegen kleine bedragen ophalen bij bakkerijen, supermarkten en restaurants, die anders in de prullenbak zouden belanden.
10 tips om voedselverspilling te voorkomen
Voedselverspilling voorkomen kun je op veel manieren doen. Met onze tips kun je vooruit om te voorkomen dat je eten in de kliko hoeft te gooien. Op welke manieren voorkom jij thuis voedselverspilling? Laat een reactie achter, we horen graag van je.
Meer over duurzaam eten?
- Recept: verspillingsvrije broodpudding van oud brood
- Top 5 weggegooid eten en gemakkelijke recepten tegen voedselverspilling
- Recept: verspillingsvrije wortelloofpesto
- Duurzame en bespaartips voor je koelkast
- Waarom je thuis voedsel moet redden, en niet in de supermarkt
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!
Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.
Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!
Volg ons op alle sociale media.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!