Zo maak je je badkamer plastic- en afvalvrij
Duurzamer leven begon bij mij bij het verminderen van ons plastic afval. Na de keuken is ook de badkamer een grote bron van plastic afval. Ik ging aan de slag en vertel je graag mijn stappen. Zo maak je je badkamer plastic- en afvalvrij:
Hoe maak je je badkamer plasticvrij en afvalvrij?
De badkamer ligt vol met plastic. Plastic van je tandenborstel en kam, maar ook de flessen badschuim, shampoo en tubes crèmes. Zelfs ín je producten kunnen plastics zitten. Gelukkig hoeft dat helemaal niet! Met kleine aanpassingen maak je een groot verschil voor het milieu én tegen de plastic soep. Ik geef je 10 tips voor minder plastic in de badkamer.
1 Tandverzorging
Tandpasta in een plastic tube en poetsen met een plastic borstel was jarenlang de norm. Maar dat is niet meer nodig. Bamboe of houten tandenborstels liggen in elke supermarkt en drogist. En ook de plastic tubes worden vervangen door alternatieven, zoals glazen potjes tandpasta of tandpasta-tabletten die verpakt zijn in papier of (composteerbaar) bioplastic. Kies sowieso een tandpasta zonder microplastics; check je product op Beatthemicrobead. Ook tandfloss is normaal gesproken van plastic, maar tegenwoordig te krijgen in een natuurlijk afbreekbare variant. Kies voor materialen zoals zijde, bijenwasgaren of natuurlijk gecoate waxdraad. En tandenstokers van plastic kun je tegenwoordig vervangen door een bamboe of houten variant, die gewoon bij je drogist om te hoek verkrijgbaar zijn.
2 Zepen en conditioners
Om mijn lijf te wassen, en dat van de jongens, gebruik ik een stuk zeep. Bij voorkeur een stuk zeep dat ik verpakkingsvrij, of in ieder geval plasticvrij, kan kopen. Het kopen van een stuk zeep bespaart ook transportkosten; want de inhoud van een fles zeep bestaat voor minstens 80% uit water, wat ook allemaal vervoerd moet worden. Om mijn haar te wassen heb ik sinds een aantal jaar een haarzeep of shampoobar. Een haarzeep is een stuk zeep, samengesteld uit oliën en andere ingrediënten tot zeep. Een shampoobar is precies hetzelfde als je vertrouwde vloeibare shampoo, maar dan zonder het water. Ik kies verder voor om de ingredienten van mijn badkamerproducten goed te bekijken. Sowieso wil ik dat er geen microplastics in de producten zitten. Je kunt dit checken via Beat the microbead online of in de app. Voor shampoo en zeep wil ik graag SLS vrije producten. Daarnaast kies ik voor 100% dierproefvrij en zoveel mogelijk vegan producten. Producten met (bijna) 100% natuurlijke ingrediënten hebben mijn voorkeur, en absoluut zonder hormoonverstorende stofjes erin, want ik smeer liever geen troep op mijn huid of die van mijn jongens.
3 Verzorgingsproducten
Dag- en nachtcrème, lotion, body butters en -lotion en nog veel meer producten zitten standaard verpakt in plastic potjes of tubes. Onnodig, want er zijn prima alternatieven. Sommige producenten kiezen voor glazen potten met verzorgingsproducten, zoals crèmes en oliën. Andere bieden ‘vaste’ varianten van verzorgingsproducten, zoals bodylotion en serums, waardoor ze volledig plasticvrij zijn. Ook deodorant is plasticvrij verkrijgbaar in metalen of glazen verpakkingen. Helaas zitten er in veel verzorgingsproducten van bekende merken microplastics, zoals The Plastic Soup foundation onlangs weer aantoonde. Kies daarom voor microplastic-vrije verzorgingsmiddelen via Beat the microbead online of in de app.
4 Dames hygiëne
Eén van de grootste stappen in het verminderen van mijn afval in de badkamer was het overstappen naar plasticvrij en herbruikbare dames hygiëne producten. Herbruikbaar maandverband en menstruatieondergoed zorgen ervoor dat, ook tijdens mijn menstruatie, mijn afvalbakje in de badkamer niet vol wordt. Daarnaast is het een super fijne overstap. Ik vind het veel schoner en fijner voelen. Vooral in de zomer geeft het geen broeierig gevoel terwijl ik dat met de wegwerpmaandverband en -inlegkruisjes wel had. Daarnaast gebruik ik een menstruatiecup. Een menstruatiecup is een siliconen en flexibel opvangkuipje, wat je inbrengt net als een tampon. Ook de overstap naar de cup is geweldig; ik wil nooit meer anders. Als je tampons gewend bent, is het gebruik niet heel veel anders. Voor mij voelt het veel schoner, makkelijker en praktischer dan tampons. Het verschil is dat je de cup leegt in het toilet, en daarna weer inbrengt, en niet weggooit. Voor tips over het kiezen van de juiste cup adviseer ik je cupkiezer.
Ontvang nu 15% korting op Snuggs Menstruatieondergoed met de code MASCHADUURZAAMHEID15.
5 Wattenstaafjes en -schijfjes
De tijd dat ik wattenstaafjes van plastic kocht is voorbij. De alternatieven zijn van hout of bamboe. Deze werken precies als de plastic variant, maar zorgen niet voor een bijdrage aan de plastic soep. Je kunt ook kiezen voor een herbruikbaar alternatief, weliswaar van plastic, maar wat je keer op keer kunt schoonmaken en gebruiken. Mijn wattenschijfjes om make-up te verwijderen zijn te vervangen door uitwasbare katoenen schijfjes, een washandje of katoenen doekje.
6 Make-up
Zelf gebruik ik niet vaak make-up. Maar als ik het gebruik kies ik voor producten zonder microplastics, zo min mogelijk (plastic) verpakking, en zonder schadelijke chemische inhoud. Ik gebruik graag de natuurlijke, vegan en plasticvrije oogschaduw en mascara van Boho Cosmetics en de lipstick van Le_papier. Bij de dames van het Zerowaste Project vind je meer tips.
7 Scheermes
De overstap van wegwerpscheermesjes naar een RVS-scheermes was voor mij een grote switch. Althans zo voelde het. De horrorverhalen op internet deden mijn enthousiasme om de overstap te maken geen goed. Onterecht, zo bleek! Want zo’n scheermes heet niet voor niks een safety razor. Toegegeven; het kost wel even oefening om het vlijmscherpe mes te gebruiken. Maar nu wil ik nooit meer anders: veel gladder en fijner. En natuurlijk plasticvrij!
Pasta met rode saus, ofwel bolognese, is echt een kinder-favoriet. Traditioneel maak je deze saus met gehakt, maar deze versie met linzen is niet alleen gezonder, maar wij vinden ‘m ook veel smaakvoller. Maak een extra grote pan saus en vries het in voor een latere maaltijd.
8 WC papier
WC-papier koop ik niet meer in plastic verpakking. Ook kies ik ervoor voor 100% gerecycled papier te gaan. Zo maak ik een duurzame keuze die minder afval geeft en minder impact heeft.
9 Douchegordijn en badmat
Wij hebben een douchecabine, dus geen douchegordijn nodig. Maar douchegordijnen zijn meestal gemaakt van polyester. Het is best een uitdaging om een alternatief te vinden. Maar met wat speurwerk vind je een douchegordijn en douchemat van natuurlijke materialen, zoals katoen. Het grote voordeel is, dat het goed gewassen kan worden. En dat er dan ook bij het wassen geen microplastics vrijkomen.
10 Schoonmaakmiddelen
Het supermarkt-rek van schoonmaakmiddelen is bijna niet voor te stellen zonder plastic. Toch maak ik zoveel mogelijk plasticvrije keuzes. Mijn badkamerreiniger en allesreiniger heb ik van een navulbaar merk. De flessen vul ik keer op keer bij. Dat bespaart een hoop plastic afval. De douchecabine krijg ik streeploos schoon met azijn, wat ik in bulk koop of in glas bij Pieter Pot.
Zo maak je je badkamer plastic- en afvalvrij
Ik maakte al heel veel stappen om onze badkamer plastic- en afvalvrij te maken. Toch is ook bij mij niet al het plastic verbannen. Onze jongens poetsen bijvoorbeeld nog steeds met een tube tandpasta, omdat ik tot op heden geen verpakkingsvrije tandpasta vond, die ze fijn vinden. Mijn punt: laat je niet gek maken! Niet alles kan en hoeft in een keer. En elke stapje telt. Ik hoop je te inspireren om wat zerowaste stappen te maken in je badkamer.
Wat heb jij al plasticvrij in je badkamer?
Meer lezen?
- Tips voor een plasticvrije keuken
- Keuzes in duurzame menstruatieproducten
- Zo maak je eenvoudig een duurzame spa badkamer thuis
- Bespaar papier met mijn tips
- Duurzame keuzes voor schoonmaken
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!