,

Startersgids: hoe start je met duurzaam leven?

Startersgids voor duurzamer leven

Wil je duurzamer leven? En meer duurzame keuzes te maken? Maar waar moet je starten? Ik help je op weg met mijn startersgids voor duurzaam leven. Ik leer je graag hoe je erachter komt waar jouw grootste impact op het milieu en klimaat zit. Want werken om jouw impact te verkleinen doe je het beste door te weten waar je impact zit.

Wat is duurzaam leven?

Duurzaam leven gaat om het verkleinen van je eigen impact op de aarde. Die impact verkleinen doe je door minder te gebruiken. Dat betekent: minder energie, minder grondstoffen en minder water verbruiken. Daardoor verklein je ook de hoeveelheid uitstoot en het afval dat je veroorzaakt, of voor jou veroorzaakt wordt. Door dagelijkse acties en gewoontes aan te pakken kun je je eigen ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. En lange termijn beslissingen, zoals wonen in een kleiner huis, je huis verduurzamen, maar ook keuzes voor werk en hobby’s kunnen allemaal bijdragen aan een kleinere ecologische voetafdruk. Maar al die thema’s lijken soms te groot om te overzien. Waar begin je?

Startersgids voor duurzaam leven

Stap 1: Begin!

Laat ik beginnen met een dooie mus. Er is geen handboek voor duurzaam leven. Want iedereen doet het op zijn eigen manier. En heel eerlijk: al die manieren zijn goed. Want ik geloof er enorm in dat je alleen nieuwe gewoonten leert en volhoudt wanneer ze bij je passen. Dus gebruik deze startersgids daarom als inspiratie voor je duurzame keuzes. En haal eruit wat voor jou werkt en bij je past. Maar begin! Begin met kleine of grote stapjes. En echt: elke stap telt!

Stap 2: Mindset: motivatie en zingeving

Oké, nu heb je besloten dat je stappen wil zetten. Maar weet je ook waarom? Wat beweegt je om duurzaam te gaan leven? Misschien wil je goed zorgen voor de aarde. Of doe je het voor de generaties na ons. Misschien zijn je (klein)kinderen je belangrijkste motivatie. En maak je je zorgen om je eigen toekomst. Wat je reden ook is, schrijf ’t eens op of spreek het uit naar iemand die je kent en vertrouwd. Zo zorg je dat je altijd weet waarom je duurzamer wilt leven. Als je weet wat je motiveert kan het je helpen als je even bij de pakken neer zit of niet weet wat je volgende stap is.

Stap 3: Waar ligt je impact?

Om te weten hoe je groener kunt leven, moet je eerst weten waar jij de meeste impact maakt. En meten is weten! De online tool van Think Big Act Now door Babette Porcelijn is daarvoor heel bruikbaar. In deze tool vul je voor veel aspecten van je levenstijl in hoe die eruit ziet. Wat eet je? Hoe reis je? Wat voor spullen koop je? Op die manier berekent de tool jouw eigen top 10 van impact. Ga naar MijnVerborgenImpact.nl en vul de hele vragenlijst in. Zo ontdek je wat jouw persoonlijke top 10 is. Met die top 10 kun je heel bewust stappen zetten om duurzamer te gaan leven.

Startersgids voor duurzamer leven
Begin bij je grootste impact

Stap 4: Duurzamer leven door je grootste impact te verkleinen

Nu je de uitkomst van jouw persoonlijke impact top 10 weet, weet je ook waar je effectief kunt verduurzamen. Dus kijk eens goed naar de top 3 van je impact. Voor de gemiddelde Nederlander staan spullen op nummer 1, vlees eten op nummer 2 en wonen op de derde plek. Ga aan de slag met de thema’s waarop jij hoog scoort, want daar kun je direct je impact veel verkleinen en meer duurzaam gaan leven.

Consuminderen

Staan spullen voor jou ook op 1? Dan ga je bewust aan de slag om minder spullen te kopen, en vooral minder elektronische spullen. Dat verkleint direct je impact. Bekijk eens heel bewust wat je allemaal aan spullen koopt. Pak je (digitale) bankafschrift erbij om eens te zien wat je allemaal koopt en waarom. Lees mijn tips om te consuminderen.

Wat ik leerde van een jaar geen vlees eten
Ik werd een aantal jaar geleden vegetariër

Minder vlees eten

Is vlees eten een grote impact voor jou? Ga er eens bewust voor zitten om een of meerdere dagen per week geen vlees te eten. Probeer een vleesvervanger uit, of maak een recept met peulvruchten. Lees eens hoe ik stopte met vlees eten, al hoef je niet meteen vegetariër te worden om je impact te verkleinen ;-).

Wonen en energie

De categorie wonen gaat over alle energie die je gebruikt en materialen die in je huis zitten. En ook al kun je wellicht niet meteen iets aan veranderen aan je huis. Wel kun je kijken naar je energieverbruik van je huis. Verdiep je in energiebesparing, isolatie en gasbesparing om je voetafdruk te verkleinen, en natuurlijk ook je energierekening te verlagen. Op lange termijn kun je zelfs kijken of het kiezen van een kleinere woning een duurzame stap is die je wil zetten.

Andere impact

Heb je andere thema’s in je top 3 staan? Wil je aan de slag met de rest van je top 10? Verdiep je er in hoe je die impact zou kunnen verkleinen. Lukt het niet alleen, dan is een workshopreeks Klimaatgesprekken een heel fijne manier om meer inzicht te krijgen, meer te leren en andere mensen te leren kennen die ook hun klimaatimpact willen verkleinen. Kijk hier of er een workshopreeks in je buurt is. Woon je in Vlaanderen; klik dan door naar KlimaatContact.

Hoe start je met duurzamer leven klimaatgesprekken
Een workshopreeks Klimaatgesprekken is een goede start (Foto: Roos van der Sanden)

Stap 5: Maak het jezelf makkelijk

Nieuwe gewoontes zijn lastig aan te leren. Want veranderingen zijn nu eenmaal moeilijk en discipline is lastig voor de meeste mensen. Maak het jezelf daarom gemakkelijk. Wil je minder spullen kopen? Schrijf je uit van (e-mail) nieuwsbrieven die je verleiden tot kopen, en plak een nee-nee sticker op de brievenbus. Wil je minder vliegen? Zeg nee tegen de mailings van luchtvaartmaatschappijen en vakantie-aanbieders. Neus juist in brochures van treinreizen en fietsvakanties. Minder vlees eten? Trakteer jezelf dan op een nieuw vegetarisch kookboek en kies de lekkerste recepten om uit te proberen. Of meld je aan bij een maaltijddienst die je een paar vegetarische maaltijden per week levert, in plaats van vlees. Zo wen je gemakkelijker aan je nieuwe leefstijl.

Lees ook: Mijn favoriete vegetarische kookboeken

Mijn favoriete vegetarische kookboeken
Ik hou van nieuwe recepten proberen

Stap 6: Vier je successen

Kijk regelmatig terug op wat je bereikt hebt. Misschien zijn er nog heel veel dingen die je zou willen aanpakken. Alles tegelijk lukt niemand. Doe het stap voor stap en bedenk regelmatig hoeveel stappen je al hebt gezet. En vier je successen van duurzamer leven. De weg voor je is misschien nog lang, maar door terug te kijken zie je hoe ver je al gekomen bent.

Startersgids voor duurzaam leven

Misschien is er geen persoonlijke startersgids te maken voor jouw duurzaam leven. Zorgen dat je voor jezelf weet welke impact jouw grootste is, en daarmee aan de slag gaan, maakt een enorm verschil. Maak het jezelf in kleine stappen makkelijker. En vier regelmatig hoe ver je al gekomen bent. Zo start je effectief met duurzamer leven!

Welke duurzame stappen heb jij al gezet? Loop je ergens vast. Ik denk graag met je mee; deel je reacties hieronder.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *