Recept: Vegetarische harira maaltijdsoep
Deze heerlijk vullende soep wordt in het Marokko veel gegeten. Maar hij past ook zeker op een Hollandse eettafel op een doordeweekse dag. De kruidige smaken van specerijen smaken heerlijk met tomaten en peulvruchten. Deze vegetarische harira maaltijdsoep is heerlijk comfort food!
Peulvruchten
Peulvruchten eten is de ideale manier om lekker veel proteïnen binnen te krijgen. Ze zijn een ideale vleesvervanger en zitten bovendien vol met (langzame) koolhydraten. Zo zijn peulvruchten niet alleen lekker, maar ook heel gezond. En bovendien een fijne budget keuze! Deze vegetarische harira maaltijdsoep maak ik met kikkererwten en witte bonen. Maar heb je nog andere peulvruchten op voorraad, dan kun je deze als alternatief gebruiken. Dit gerecht is heerlijk veelzijdig op die manier!
Tomaten
Voor deze soep kun je zowel verse tomaten, als tomaten uit blik gebruiken. Ik kies liever alleen verse tomaten als ze in het seizoen uit de volle grond komen; juli, augustus en september. Anders gebruik ik liever blik. Als je verse tomaten gebruikt, is het allerlekkerst om ze voor gebruik te ontvellen. Daarvoor snijd je de bovenkant van de tomaten kruislings in met een mes. Je brengt water aan de kook en schenkt dit in een ruime kom. Dompel elke tomaat een paar minuten in het kokend water (doe het met een kleine pollepel en let op je vingers!). En doe vervolgens in een kom met (ijs)koud water. De velletjes van de tomaten kun je daarna heel eenvoudig verwijderen.
Vegetarische harira soep
Harira soep is een traditioneel Marokaans recept. Deze maaltijdsoep zit boordevol groenten en peulvruchten. De heerlijke aroma’s van de specerijen brengen je keuken meteen in Noord-Afrikaanse sferen. Ik vond dit recept ooit in een Noord-Afrikaans en Midden-Oosten kookboek, maar het is in mijn kookschriftje door de jaren aangepast aan onze smaak. Dus niet meer zo traditioneel en bovendien volledig vegetarisch.
Mijn vegetarische harira maaltijdsoep is:
- eenvoudig te maken
- lekker gezond met veel groenten
- vol vezels en eiwitten
- plantaardig
- lactosevrij en koemelkvrij

Recept: vegetarische harira maaltijdsoep
Ingrediënten
- 100 gram droge kikkererwten of 240 gram uit blik
- 100 gram droge witte bonen of 240 gram uit blik
- 1 ui
- 2 cm gember
- klontje boter
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel ras-el-hanout
- 1 theelepel kaneel
- 400 gram tomaten of uit blik (buiten het seizoen)
- 1,5 liter groentebouillon zelfgemaakt of van blokje/poeder
- 15 gram verse peterselie
- 15 gram verse koriander optioneel
Instructies
- Laat de kikkererwten en witte bonen minimaal 12 uur weken in water in twee separate pannen of bakjes
- Breng de peulvruchten aan de kook en kook minimaal 30 minuten door (je kunt ook een hooimadam gebruiken voor het garen)
- Snipper de ui en de gember
- Smelt een klontje boter in een grote soeppan
- Fruit de ui en de gember een paar minuten
- Voeg de specerijen toe en laat 3 minuten mee bakken
- Snijd de tomaten in stukjes
- Voeg de tomaten en de bouillon toe en breng aan de kook
- Voeg de peulvruchten toe en laat 10 minuten doorkoken
- Serveer met verse peterselie en koriander naar smaak
Vegetarische harira maaltijdsoep
Deze vegetarische harira maaltijdsoep is lekker voor doordeweeks, maar maak gerust een grote pan voor een gezellig familiediner. Boordevol smaak, groenten en peulvruchten is deze Marokaanse klassieker een heerlijke traktatie.
Meer soep koken?
- Romige knolselderijsoep
- Mosterdsoep met bloemkool en witte bonen
- Udon noedelsoep met paksoi en shiitakes
- Minestronesoep tjokvol gezonde groenten
In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt Duurzamekeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Maar denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Schrijf je in voor de DuurzameKeuzes nieuwsbrief!
Ontvang duurzame tips, heerlijke recepten en exclusief winacties direct in jouw inbox.
Mis niks meer van DuurzameKeuzes.com!
Volg ons op alle sociale media.