Zo maak je thuis je eigen kombucha

Natuurlijke, zelfgemaakte kombucha is niet alleen een verfrissend drankje, maar ook een geweldige aanvulling op een duurzame levensstijl. Deze gefermenteerde thee zit vol probiotica en biedt een gezond alternatief voor suikerhoudende frisdranken. Met deze stappen maak je zo thuis je eigen kombucha!

Brouw stap voor stap kombucha

In dit recept deel ik stap voor stap hoe je je eigen kombucha kunt brouwen. Het proces is heel eenvoudig en vereist weinig hulpmiddelen. Met een simpele herbruikbare glazen weckpot of fles, wat thee en suuiker, maak je vlot dit heerlijke, bruisende drankje. Je hebt alleen een beetje geduld nodig, terwijl de kombucha fermenteert. Maar als je de slag te pakken hebt, geniet je week na week van je eigen huisgemaakte gezonde alternatief voor frisdrank.

scoby om zelf kombucha te maken

SCOBY

Kombucha maak je met een SCOBY. Mijn man noeemt het een zwam, maar dat is feitelijk onjuist. SCOBY is een afkorting die staat voor Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Dit is een gelatineachtige, drijvende massa die wordt gebruikt bij het fermentatieproces. De bacteriën en gistsoorten werken samen om suikers in thee om te zetten in alcohol en zuren. Deze symbiotische massa fungeert als een fermentatieorganisme en creëert niet alleen de kenmerkende smaak en bruis van kombucha, maar zorgt ook voor de probiotica die het zo gezond maken. De SCOBY vermenigvuldigt zich terwijl de thee fermenteert; je krijgt telkens een nieuwe laag SCOBY. Daardoor kun je de SCOBY regelmatig splitsen in twee of meerdere delen en zelf een nieuwe batch kombucha brouwen, of je SCOBY weggeven of verkopen.

Zo maak je thuis je eigen kombucha

Kombucha

Mascha Bongenaar
Kombucha maken is niet moeilijk. Het is een kwestie van precies de stappen volgen en netjes werken. Dan doet de SCOBY de rest.
No ratings yet
Gang Drankjes
Keuken Nederlands
Porties 2 liter

Equipment

  • 1 grote glazen pot of weckpot minimaal 2 liter (ik gebruik een 5 liter weckpot)
  • 1 dunne ademende doek zoals kaasdoek, dunne zakdoek of koffiefilter
  • 1 touw of elastiek om het doek op zijn plaats te houden

Ingrediënten
  

  • 10 gram zwarte of groene thee circa 5 eetlepels
  • 1 liter kokend water
  • 200 gram (biologische) witte suiker
  • 1 kombucha SCOBY Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast
  • 100 ml (niet gepasteuriseerde) kombucha als startervloeistof

Instructies
 

Thee zetten

  • Breng het water aan de kook en doe in een theepot of kom
  • Doe de thee in een thee-ei of theefilter (of gebruik zakjes)
  • Laat de thee minimaal 5-7 minuten trekken
  • Roer de suiker door de hete thee tot deze volledig is opgelost
  • Laat de thee volledig afkoelen tot kamertemperatuur (dit is heel belangrijk, want anders gaat je SCOBY dood)

Kombucha maken

  • Maak de weckpot goed schoon en was je handen
  • Giet de afgekoelde thee in je weckpot
  • Voeg de SCOBY en startervloeistof toe
  • Bedek de glazen pot met de doek enmaak vast met een elastiek of touw

Fermenteren

  • Plaats de pot op een donkere, warme plek (bij voorkeur tussen 20-26°C) en laat deze ongeveer 7-14 dagen fermenteren. De exacte fermentatietijd kan variëren op basis van de omgevingstemperatuur en persoonlijke voorkeur.
  • Proef de kombucha om te zien of de smaak naar wens is. Gebruik een schone lepel of glas om te proeven. Als de kombucha nog te zoet is, laat hem dan nog een paar dagen fermenteren en proef opnieuw.
  • Als de kombucha de gewenste smaak heeft bereikt, verwijder je de SCOBY met schone handen en plaats je deze in een kom met een beetje van de bereide kombucha om te bewaren voor je volgende batch.

Bottel de kombucha

  • Giet de gebrouwen kombucha in schone glazen flessen met afsluitbare deksels, zoals een beugelfles
  • Je kunt extra smaakstoffen toevoegen zoals fruit, gember, kruiden, of sappen op dit moment als je dat wilt.
  • Laat de flessen verzegeld bij kamertemperatuur staan om een lichte koolzuurhoudende gisting te creëren. Dit kan 2-7 dagen duren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
  • Zorg ervoor dat je de flessen regelmatig open maakt, omdat zich koolzuur ophoopt in de flessen. Doe je dit niet, dan kunnen ze ploffen.
  • Daarna verplaats je de flessen naar de koelkast om de fermentatie te vertragen
  • Serveer de gekoelde kombucha en geniet ervan!

Notities

Het maken van kombucha vraagt om een aantal basis dingen: geduld en hygienisch werken. Het  proces kan variëren afhankelijk van de omstandigheden; in Nederlands klimaat gaat het fermenteren in de winter vaak iets langzamer. Zorg dat je kombucha niet in een te koude of warme ruimte staat, want daar kan de SCOBY niet tegen. Wees altijd schoon en hygiënisch om te voorkomen dat ongewenste bacteriën de fermentatie verstoren.
Wil je een grote batch kombucha maken, maak meerdere liters thee met 200 gram suiker tot je weckpot gevuld is en voeg extra startervloeistof (gebrouwen kombucha) toe.
Als je eerste batch kombucha is gebrouwen, kun je met de startersvloeistof en SCOBY meteen starten met een tweede batch. Start hiervoor weer bovenaan het recept.
Veel plezier met het maken van je eigen kombucha!
Trefwoord kombucha, suiker, thee
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Laat me weten hoe het smaakte!

Voordelen van zelf kombucha maken

Zelf kombucha maken biedt een aantal voordelen. Allereerst kun je de ingrediënten en smaken precies aanpassen aan je eigen voorkeur. Je brouwt het thuis in een herbruikbare fles en zo maak je je eigen goedkope en gezonde alternatief voor frisdrank. En dat bijna afvalvrij en zeker plasticvrij! Kombucha wordt gezecht een probiotische drank te zijn die de spijsvertering kan bevorderen en het immuunsysteem kan ondersteunen. Dat maakt het ook een gezond alternatief voor suikerhoudende frisdranken. Maar bovenal maak en drink ik het omdat het zo lekker is!

Aandachtspunten bij het brouwen van kombucha

Het brouwen van je eigen kombucha is over het algemeen veilig. Maar er zijn een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat alle materialen , je handen en werkoppervlakken goed schoon zijn om groei van ongewenste bacteriën te voorkomen. Ten tweede kan kombucha na fermentatie kleine hoeveelheden alcohol bevatten (meestal minder dan 0,5%). Daarom wordt afgeraden het te drinken te geven aan kinderen of mensen die geen alcohol mogen of willen drinken. Ten derde heb je geduld nodig om kombucha te brouwen, maar ook weer niet te lang. Proef regelmatig of je kombucha de juiste zuurgraad heeft bereikt naar je smaak. Heb je je kombucha te lang laten fermenteren? Dan is het te zuur geworden en kun je het niet meer drinken. Maar gooi het niet weg, want deze kombucha-azijn kun je gebruiken als elke andere azijn.

Zo maak je thuis je eigen kombucha

Met mijn stap voor stap recept lukt het je vast ook om thuis heerlijke, bruisende kombucha te maken. Zo heb je zonder veel kosten een heerlijk afvalvrij en gezond alternatief voor frisdrank. Heb je vragen? Stel ze hieronder in de reacties of stuur een DM op Instagram.

Meer lezen:

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Maar denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept