Tips tegen voedselverspilling
Per persoon gooien we in Nederland 34 kilogram voedsel weg volgens Milieucentraal. 34 kilogram voedsel, dat is gemaakt met heel veel water, arbeid, land, en energie voor productie en transport. En het weggooien veroorzaakt een enorme afvalhoop. Daarnaast kost het je ook veel geld als je voedsel weggooit. Ik geef je tips tegen voedselverspilling in je huishouden.
Wat gooien we weg?
Brood, zuivel, groenten en fruit behoren tot de meest weggegooide etenswaren van Nederland. Het is zonde dat al dat eten in je GFT bak of op je composthoop verdwijnt. Ook spoelen we per Nederlander 45 liter aan drinken door de gootsteen. Koffie, thee, melk, fris en sap gaat zo verloren. Zonde voor het milieu en je portemonnee. Ik geef je graag tips om te voorkomen dat je voedsel weg hoeft te gooien.
1. Maak een boodschappenlijstje
Als ik zonder boodschappenlijstje in de winkel sta, neem ik standaard teveel boodschappen mee. Want ik vergeet wat er nog in de voorraadkast stond. Of ik neem toch iets lekkers mee. En ik neem teveel mee voor een bedacht recept. Dat is voor jou vast niet anders!? Maak daarom altijd een boodschappenlijstje voordat je naar de winkel gaat. Noteer ook welke producten op zijn gegaan tijdens de week. Gebruik heel makkelijk een notitie-app op telefoon, of zet ze meteen in de online boodschappen-app. Zo koop je niet snel meer teveel.
2. Maak een weekmenu
Het maken van een weekmenu of eetplanning kan je ook enorm helpen om minder te verspillen. Ik haal wekelijks ons groenten- en fruitpakket van de boer op. Daarover krijg ik vooraf een e-mail met welke producten erin gaan zitten. Met dat lijstje bedenk ik wat ik de hele week wil eten. Ik leg niet perse vast welke dag we iets eten, maar denk wel een beetje na over de volgorde. Verder kijk ik in de voorraadkast, koelkast en vriezer welke producten ik nodig heb om te kunnen koken. Zo vergeet ik niks en koop ook niet teveel. Eerder schreef ik al een artikel met tips voor het maken van een weekmenu, zodat het voor jou ook goed kan werken.
3. Kook voor meerdere dagen
Elke dag vers koken kan soms best een uitdaging zijn. Dan is het slim om regelmatig een dubbele portie van je favoriete gerecht te koken. Bolognesesaus, nasi of soep kook in één keer een extra grote portie waarvan ik de helft in een schaal in de koelkast of vriezer zet voor later. Zo heb ik op drukke werkdagen gemakkelijker een gezonde maaltijden op tafel staan. Ook doe ik regelmatig een mealprep voor de rest van de week. Daarover schreef ik een ander artikel, zodat je precies weet wat mealprep is en hoe je het doet.
4. Bewaar je producten op de juiste manier
Als je je boodschappen in huis hebt gehaald, is het belangrijk dat je ze niet laat bederven. Producten op de juiste manier bewaren, zorgt ervoor dat ze niet verspilt worden. Zet je koelkast op 4 graden en controleer dat deze koud genoeg blijft. Zo blijven producten in de koelkast langer goed. Probeer ook voor je gekochte etenswaren te bedenken waar je ze het beste bewaard. Tomaten bewaar je bijvoorbeeld het beste niet in de koelkast, net als tropische vruchten. Zuivel en vleeswaren moet je zo snel mogelijk na gebruik juist weer in de koeling zetten. Dat zorgt ervoor dat deze producten langer houdbaar zijn. Lees verder in mijn artikel om groenten beter te bewaren.
5. Eet wat je hebt
Natuurlijk gebeurt het bij ons ook dat er producten eerder oud zijn dan me lief is. Bananen die bruin worden, appels met een rotte plek, of oud brood. Ik probeer het voedsel toch nog op te eten en niet weg te gooien. Een rotte plek op fruit of groenten wil niet zeggen dat het helemaal weggegooid hoeft te worden; snijd het eraf en eet de rest op. En vertrouw je het niet volledig; ruik, proef en bekijk het eten. Ik bundelde de beste recepten tegen voedselverspilling overzichtelijk in een artikel.
6. THT of TGT?
Veel producten worden onnodig verspild omdat het verschil tussen de THT en TGT datum niet duidelijk is. THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Ook al is een product voorbij die datum, het is in de meeste gevallen onnodig het weg te gooien. Dat geldt voor pasta, rijst, suiker, koffie, maar ook potten groenten, sap en (zoet) broodbeleg. Ook al is de THT datum verstreken, in de meeste gevallen kun je het gewoon nog gebruiken. Kijk naar de kleur en ruik aan het product; ruikt het niet bedorven, gebruik het dan gewoon!
TGT staat voor Te Gebruiken Tot. Deze code kom je tegen op verse producten. Deze producten hebben een veel kortere houdbaarheidsdatum, en hierbij moet je eerder het zekere voor het onzekere nemen. Consumeer liever geen producten na de TGT datum. Bewaar TGT producten op de juiste temperatuur, en leg het goed zichtbaar in je koelkast of op de plank; zo vergeet je ze niet en hoef je ze niet weg te gooien.
Nog meer tips tegen Voedselverspilling
Nog meer tips tegen voedselverspilling. Lees ook deel 2 van mijn tips tegen voedselverspilling. Welke van bovenstaande tips doe jij al? En welke wil je gaan doen? Laat een reactie achter hieronder.
Meer tips voor duurzaam eten?
- Zo doe je duurzaam boodschappen
- Duurzame voorraadkast: doe mee met de voorraadkast challenge!
- 10 tips om groenten langer vers te houden
- Zo doe je het: voedsel plasticvrij bewaren
- Waarom seizoensgroenten een duurzame keuze zijn
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!