Duurzame boekentips: dit zijn je groene must-reads
Veel inspiratie voor een duurzaam leven vinden we onder andere in boeken. Achtergronden, theorie, tips en lifehacks; ze zijn allemaal te vinden in deze groene must-reads. Welke boeken inspireren ons tot duurzame keuzes? Mascha inspireert je met onze duurzame boekentips en groene must-reads.
Bibliotheek
De meeste boeken koop ik niet, maar leen ik bij de bieb of van vrienden en familie. Minder spullen kopen is namelijk beter voor het milieu, zelfs wanneer het gaat om duurzame boeken. Zeker wanneer het gaat om duurzame boeken, kies ik voor lenen bij de bibliotheek. Ik ben bovengemiddelde geïnteresseerd in alles wat geschreven wordt over klimaatverandering en duurzaamheid. Maar meestal lees ik de boeken maar één keer, daarom vind ik kopen niet goed voor het milieu en niet goed voor mijn portemonnee.
Duurzame boekentips: groene must-reads
De volgende boeken over duurzaamheid en klimaatverandering heb ik met veel interesse gelezen. Sommige van de boeken gaan uitsluitend over klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Anderen spitsen zich volledig toe op de duurzame acties die je als individu of samenleving kunt doen tegen klimaatverandering. Dit zijn mijn duurzame boekentips:
De Verborgen Impact
Zeker wanneer je net begint met duurzaam leven, kan het je nogal overdonderen. De Verborgen Impact is hét boek dat ik aanraadt, als mensen me vragen om een boekentip. Met de duidelijke wetenschappelijke onderbouwing, inzichtelijke schematische weergaves, top 10 impact van de gemiddelde Nederlander en de gemakkelijke keuzebomen, is het mijn bijbel op gebied van duurzaamheid geworden.
Hoe gaan we dit uitleggen
Jelmer Mommers beschrijft in Hoe gaan we dit uitleggen hoe ontwrichtend klimaatverandering is. Niet echt vrolijke kost om te lezen. Ook schetst hij mogelijke toekomstscenario’s. Het ene scenario is nogal beangstigend en niet echt hoopgevend. Gelukkig sluit Mommers af met een hoopvol toekomstbeeld, wat uitlegt hoe we in actie kunnen komen om klimaatverandering tegen te houden. Dit scenario laat zien hoe mooi onze toekomst op aarde er ook uit kan zien. Een mooi en hoopvol boek met een duidelijk toekomstbeeld.
Een beter milieu begint niet bij jezelf
Jaap Tielbeke schreef met zijn boek Een beter milieu begint niet bij jezelf niet alleen een afrekening met consumentenactivisme. Hij zegt wel dat we verder moeten gaan. Om klimaatverandering te stoppen zijn bedrijven en overheden nodig, en wij zijn allemaal nodig om hen te bewegen en dwingen tot actie. Een inspirerend boek om duurzame keuzes ook in een ander licht te zien.
Het water komt
Rutger Bregman deelde in 2020 massaal zijn pamflet Het water komt uit. In het boekje schrijft hij over vergeten held Johan van Veen, vader van het Deltaplan. Bregman deelt het hoopvolle verhaal dat we de zeespiegelstijging door klimaatverandering het hoofd kunnen bieden en het tij kunnen keren.
Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden
Het boek Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden is geschreven door Bill Gates. Wat mij betreft verwachtte ik Bill Gates niet als een logische schrijver voor een boek over klimaatverandering. Maar de miljardair en filantroop heeft zich enorm in het onderwerp verdiept, en hij financiert blijkbaar ook veel projecten tegen klimaatverandering. Gates schetst een beeld van de opwarming van de aarde door de toename van CO2 in de atmosfeer. Hij twijfelt niet aan de rol van de mensheid hierbij. Wat Gates betreft zijn de oplossingen naar een netto nul uitstoot van CO2 volledig te vinden in technologische ontwikkelingen. In het boek las ik sterke technische analyses en een concreet plan om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen naar nul.
Eerste hulp bij klimaatverandering
Anabella Meijer schreef met Eerste hulp bij klimaatverandering het eerste boek over klimaatverandering en -transitie dat ik las vol met humor. Het boek bevat heel veel stripachtige tekeningen, die op een ludieke manier het klimaatverandering, klimaatgesprekken en handelingsperspectief illustreren. Voor iedereen die graag een keer op een leukere manier naar duurzame keuzes maken kijkt, en zichzelf niet altijd te serieus neemt, is Eerste hulp bij klimaatverandering een aanrader om te lezen.
Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven
Het boek van Marije van der Made Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven schotelt je alle vooroordelen voor over duurzaam leven. Het is een boek vol (harde) feiten, maar ook de grappige oneliners als reactie op de soms cynische vooroordelen. Een leuke verdieping in duurzamer leven en ook een boek wat lekker weg leest. Lees onze review.
Tien klimaatacties die werken
Pieter Boussemaere is docent Klimaat & Wereldgeschiedenis aan de Vives Hogeschool in Brugge, België. Met het boek Tien klimaatacties die werken schreef hij een van de meest heldere overzichten van acties die werken tegen klimaatverandering. In dit boek breekt hij een, wetenschappelijk onderbouwde, lans voor 10 concrete acties die je als individu kunt zetten om klimaatverandering tegen te gaan. Ik vond het een helder boek, wat door het handelingsperspectief wat het biedt, je een positief gevoel geeft over hoe je zelf echt kunt bijdragen aan een groenere wereld.
Het is allemaal de schuld van de Chinezen
Wie ooit een gesprek over duurzaamheid is aangegaan, heeft ze allemaal al eens voorbij horen komen. Dooddoeners als ‘de Chinezen moeten eerst maar eens duurzamer gaan doen’, of ‘klimaatverandering is van alle tijden, daar doen mensen niks aan ‘. Tine Hens, schrijfster van Het is allemaal de schuld van de Chinezen, rekent met dit boek af met al die one-liners. Ze interviewde meerdere wetenschappers over 10 bekende dooddoeners. In Het is allemaal de schuld van de Chinezen lees je het onderbouwde antwoord op deze dooddoeners, en hoe het werkelijk in elkaar zit. Ideaal leesvoer voor wie nooit meer met zijn bek vol tanden wil staan!
Duurzame boekentips: groene must-reads
Dit zijn onze groene must-reads. Leen ze bij je bibliotheek, of haal ze bij je (lokale) boekhandel en leen ze van je familie, vrienden en kennissen. Lezen en leren over klimaatverandering en wat we er tegen kunnen doen, maakt zeker het verschil. Welk boek over duurzaamheid heeft jou geïnspireerd? Laat een reactie achter.
Meer lezen?
- Boek review: Wat je wél kunt doen
- Wat is PFAS? Gevaren, toepassingen en tips om blootstelling te verminderen
- Draag je steentje bij met duurzaam vrijwilligerswerk
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!