Zero waste reizen: Zo maak je minder afval op onderweg en op vakantie

Author Photo
Mascha Bongenaar

9 juli 2022

Thuis lukt het veel mensen al aardig om hun afval te beperken, maar onderweg of op vakantie is dat vaak lastiger. Ook Mascha Bongenaar, hoofdredacteur van DuurzameKeuzes.com, herkent die uitdaging. Daarom deelt ze in dit artikel haar beste tips voor zero waste reizen: praktisch, haalbaar en goed voor het milieu.

Voorbereiding is alles: duurzaam en afvalvrij op pad

Thuis heeft Mascha een fijne routine opgebouwd in verpakkingsvrij boodschappen doen. Een herbruikbare tas en katoenen zakjes zitten standaard in haar tas. Maar op reis of op een onbekende plek valt ze zonder voorbereiding al snel terug op gemak, met meer afval als gevolg. Heb jij dat ook? Maak het jezelf gemakkelijker. Kijk vooraf vooraf welke winkels, markten en eetplekken in de buurt zijn van jebestemming. En zoek op of er afvalscheiding of recyclingmogelijkheden zijn. Zo voorkomt je onaangename verrassingen én blijft je ecologische voetafdruk klein.

Tips voor minder afval op reis

Neem zero waste boodschappen en snacks mee

Sommige producten zijn op vakantie lastig zonder verpakking te krijgen. Door vooraf boodschappen te doen en snacks klaar te maken, voorkom je verpakkingsafval onderweg. Denk aan:

Tip: Een eigen picknick meenemen is duurzamer, goedkoper en vaak lekkerder dan eten kopen onderweg.

Neem je eigen drinkfles en koffiebeker mee

Een herbruikbare waterfles en koffiebeker zijn onmisbare items voor zero waste reizigers. Steeds meer horecagelegenheden bieden zelfs korting aan klanten die hun eigen beker meenemen. Vul de fles of beker thuis, zodat je onderweg geen plastic of karton hoeft te gebruiken.

Gebruik herbruikbare bakjes

Neem een herbruikbaar bakje of lunchbox mee voor afhaalmaaltijden of overgebleven eten in restaurants. Dit voorkomt niet alleen afval, maar ook voedselverspilling. Zorg dat het bakje stevig en goed afsluitbaar is, zodat het makkelijk in je tas past.

Zeg nee tegen rietjes en ander wegwerpplastic

Ken je die uitdrukking; ‘It is only one straw…said 17 billion people.’ Rietjes zijn een van de meest voorkomende soorten zwerfafval. Vraag bij het bestellen van drankjes of het rietje achterwege gelaten kan worden. Gebruik eventueel een herbruikbaar rietje van RVS, bamboe of siliconen; ideaal ook voor kinderen.

Tips voor minder afval op reis

Zero waste boodschappen: neem altijd een tas mee

Een opvouwbare boodschappentas of katoenen zakje is een eenvoudige manier om afval te voorkomen. Neem er standaard één mee in je rugzak of jaszak en zeg nee tegen plastic tasjes.

Neem washandjes mee in een ritszakje

Herbruikbare washandjes in plaats van wegwerpdoekjes

Stop met het gebruik van wegwerpdoekjes! De zero waste reiziger neemt wasbare doekjes of washandjes mee. Die zijn perfect voor het schoonmaken van handen, gezichten of zelfs schoenen tijdens het reizen. Bewaar ze in een waterdicht ritszakje of wetbag.

Vaste zeep en shampoo voor onderweg

Gebruik vaste shampoo, conditioner of zeep om plastic flessen te vermijden. Deze producten zijn compact, lichtgewicht en gaan lang mee; ideaal voor op reis.

Herbruikbaar bestek en servet inpakken

Een klein besteksetje van bamboe of RVS en een stoffen servet maken het makkelijk om onderweg duurzaam te eten. Zo ben je niet afhankelijk van wegwerpbestek of papieren servetjes.

Verblijf in zero waste vriendelijke accommodaties

Kies voor verblijven die duurzaamheid serieus nemen. Let op afvalscheiding, gebruik van lokale producten en milieuvriendelijke maatregelen. Sommige accommodaties bieden zelfs zero waste faciliteiten of informatie over lokale bulkshops. Lees ook onze kampeertips.

Zero waste reizen: klein beginnen, groots verschil maken

Met deze praktische tips wordt zero waste reizen haalbaar en leuker. Of je nu een ervaren zero waster bent of net begint met duurzamer leven: elke stap telt. Door bewuste keuzes te maken tijdens het reizen, verklein je jouw impact op het milieu, zonder in te leveren op comfort.

Lees ook:

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangt DuurzameKeuzes een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *