Zo maak je minder afval op reis

Thuis heb ik mijn afvalberg tegenwoordig best aardig onder controle. Maar als we onderweg zijn, dagtripje maken of op vakantie gaan is het vaak moeilijker om niet teveel afval te veroorzaken. Zoals bij alles: een goede voorbereiding is het halve werk. Zo maak je minder afval op reis.

Voorbereiding voor minder afval op reis

Thuis heb ik routine gekregen in verpakkingsvrij boodschappen doen. Het is gewoonte geworden om mijn eigen tas en zakjes mee te nemen, zodat ik het zelden vergeet. Maar onderweg en op vakantie op een vreemde plek is dat anders. Zonder goede voorbereiding om ik toch in de verleiding om te kiezen voor gemak en méér afval. Daarom check ik graag vooral wat voor winkels en eetgelegenheden er in de buurt zijn. Ook is het kijken welke recycling mogelijkheden er op je eindbestemming zijn, een goed idee. Zo kom ik niet voor vervelende verrassingen te staan.

Tips voor minder afval op reis

Doe vooraf boodschappen

Sommige producten zijn thuis al lastig verpakking te krijgen, laat staan op vakantie. Daarom koop ik graag vooraf boodschappen die ik meeneem. Ook maak ik graag vooraf wat dingen klaar, zoals granola en ontbijtkoek. Zo kan ik bij een reis veel afval voorkomen. Vooral voor het snacken onderweg, zowel in de auto als de trein, is zelf meenemen dé oplossing om veel extra afval te voorkomen.

Meer snacks voor onderweg:

“Zelf je eigen picknick meenemen zorgt vaak voor minder afval, dan eten kopen onderweg.”

Neem je eigen beker en fles mee

Om een snelle koffiebeker of het kopen van een waterflesje te voorkomen, is het meenemen van je eigen koffiebeker of waterfles essentieel. Als wij op pad gaan, neem ik ‘m zelfs gevuld met koffie mee. Dat scheelt nog extra geld ook. Maar ook bij kiosken of koffietentjes krijg je op steeds meer plekken korting als je je eigen beker meeneemt. Zo maak je winst voor het milieu en je portemonee!

Neem een bakje mee voor een afhaalmaaltijd of kliekje

Haal je ook vakantie een afhaalmaaltijd? Zorg dan dat je een bakje meeneemt voor je salade onderweg of take-away maaltijd. En heb je wat over in een restaurant of eet-café, vraag gerust of je het mee mag nemen in je eigen bakje? Zo voorkom je voedselverspilling en extra afval.

Zeg nee tegen een rietje

Ken je die uitdrukking; ‘It is only one straw…said 17 billion people.’ Als iedereen nee zou zeggen tegen een rietje op het terras of in het restaurant, zou dat enorm bergen plastic schelen. Vooral als we op een terrasje zitten met onze jongens, verschijnen er al snel rietjes in flesjes of glazen. Ik kijk altijd goed om me heen bij andere tafels of rietjes gangbaar zijn. Zo kan ik bij het bestellen al vragen of rietjes achterwege mogen blijven. Drinkt je kind nog niet goed uit een glas; neem dan een eigen beker mee of een herbruikbaar rietje.

Tips voor minder afval op reis

Breng je eigen (opvouwbare) tas mee

Ook als we op reis gaan, nemen we altijd een rugzak en een paar kleine tasjes mee voor onderweg. Een licht katoenen tasje of een opvouwbaar zakje past heel gemakkelijk in een zij-vakje van je rugzak of koffer. Zo hoeven we niet toch te zwichten voor het plastic tasje bij de supermarkt of in de winkel en besparen we veel afval.

Neem washandjes mee in een ritszakje

Neem een washandje mee

Washandjes hebben we hier in huis in alle kleuren. En we nemen ze zeker ook mee op reis. Want hoe ze het doen weet ik niet; maar de jongens krijgen het voor elkaar om zichzelf van oor tot oor onder de chocoladepasta, rode saus of appelmoes te krijgen als ze eten. Ik neem de washandjes mee in een uitwasbaar ritszakje. Zo zijn handen en snoeten in een mum weer schoon en fris, zonder dat we snoetenpoetsers, servetten of andere wegwerpdoekjes hoeven gebruiken. En het wordt ook regelmatig gebruikt voor vieze voeten of knieën.

Zo maak je minder afval op reis

Met deze voorbereidingen kun je op reis veel minder afval veroorzaken. Zo dragen we allemaal ons steentje bij aan een iets schonere wereld. Op welke manieren probeer jij op reis minder afval te maken?

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Lees ook:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *