Mijn duurzame voornemens voor 2021

Duurzame voornemens 2021

Aan het einde van het jaar maak ik de balans op. Vorig jaar zette ik mijn duurzame voornemens op papier, en dat beviel me erg goed. Ik greep regelmatig terug naar mijn plan. En was daarom mee gefocused om er iets van te maken. Dit jaar zet ik mijn duurzame voornemens voor 2021 weer op papier.

Corona

We konden er allemaal niet omheen in 2020. Ook op ons leven had corona een grote invloed. Gelukkig kenden we weinig mensen dichtbij die ziek werden of overleden. Maar in onze woonplaats Uden voelden maart en april als een zombie apocalyps; stille straten en bange gezichten. Drie jongens thuis bezig houden, thuisscholing en thuiswerken, viel me vaak niet makkelijk zonder mijn zeeman. De zomervakantie was echt een adempauze, die ik heel hard nodig had.

Corona had ook een voordeel. Het vele thuisblijven van Nederlanders zorgde er ook voor dat mijn plannen om zoveel mogelijk tweedehands te kopen juist erg goed lukte. Half Nederland ruimde zijn zolder en kledingkast op, zo bleek. En Marktplaats en Vinted waren een geweldige bron voor cadeautjes en huishoudelijke benodigdheden.

https://www.instagram.com/p/CQgrITFqGk9

Klimaatgesprekken

De eerste poging in april ging niet door door een lockdown. Maar in september deed ik de cursus tot klimaatcoach bij Klimaatgesprekken. En hoe de workshopsreeks van Klimaatgesprekken al als een warm bad had gevoeld, deze cursus was heel waardevol voor me. Ik leerde veel over coaching, klimaatpsychologie, en ook over mezelf. Al die bagage ga ik in 2021 inzetten om op de blog, op social media en met het geven van een workshopreeks anderen te inspireren tot meer duurzame keuzes.

Duurzame voornemens
Duurzame voornemens

Plannen van 2020

2020 leerde me, boven alles, om milder te zijn voor mezelf. Ik moest in 2020 toegeven dat ik ook geen superwoman ben, en niet alles kan. Vooral niet als de wereld lamgeslagen wordt door een pandemie. Daarom ben ik ook niet teleurgesteld dat niet al mijn plannen van 2020 lukten. Die plannen schuif ik, deels door naar dit jaar.

Mijn Verborgen Impact

Al vaker berekende ik mijn impact met de online tool van Think Big Act Now: Mijn Verborgen Impact. En aan het eind van het jaar is mijn impact gedaald van 1,8 aarde naar 1,6 aarde. Daar ben ik heel tevreden over. Voor komend jaar, probeer ik de daling door te zetten. Zoals je kunt zien, is vooral op gebied van autorijden, (electronische) spullen en onze woning nog wat te winnen. Daar ga ik mee aan de slag!

Mijn verborgen impact van 2020
Mijn verborgen impact van 2020

Wil je ook je eigen Impact berekenen, en kijken waar je top 10 zit? Ga naar MijnverborgenImpact.nl.

Leestips:

Mijn duurzame voornemens voor 2021

Mijn duurzame voornemens die ik doorschuif van 2020 zijn:

– Niet vliegen, en dichterbij op vakantie gaan
– Isoleren van de warmwaterleidingen
– Zolderisolatie
– Overstappen naar een groene energieleverancier

Daarnaast wil ik in 2021 deze duurzame voornemens toevoegen:
– Mijn digitale CO2 voetafdruk verkleinen
– Minder electrische apparaten kopen; kies voor refurbished
– Meer lokale producten kopen
– Voedselresten composteren
– (Nog) meer voedselverspilling voorkomen

Wat lukte er goed bij jou vorig jaar? Heb jij duurzame voornemens voor dit jaar?

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *