Tips voor een plasticvrije keuken

Author Photo
Mascha Bongenaar

3 augustus 2020

Heb jij ook een huis vol plastic? Misschien valt het je niet eens meer op, maar heel veel spullen in ons huis zijn gemaakt van plastic. Vooral in de keuken gebruiken we veel plastic spullen. Wil jij minderen met plastic? DuurzameKeuzes.com geeft je tips hoe je in jouw huis ook een plasticvrije keuken krijgt.

Hoe maak je je keuken plasticvrij?

De gemiddelde Nederlandse keuken ligt vol met plastic. Ook al gebruikte ik al geen wegwerp plastic borden en bekers meer. Er is ook nog het plastic van je boodschappen. En vergeet je keukengereedschap en gebruiksvoorwerpen niet. Dat kan anders! Met wat kleine aanpassingen maak je een groot verschil voor het milieu en tegen de plastic soep. Ik geef je 10 tips voor minder plastic in de keuken:

1. Plasticvrij boodschappen doen

Door een eigen boodschappentas mee te nemen naar de (super)markt bespaar je al een hoop plastic. Om plastic zakken van fruit, groenten en brood te weigeren, kun je herbruikbare, katoenen zakken gebruiken. Op de markt, bij de groenteboer, de bakker en de supermarkt is het in de meeste gevallen geen probleem als je vraagt of het product in je eigen zak verpakt wordt. Vind je het een grote stap? Kijk dan op de website van Zero Waste Nederland voor adressen in jouw buurt, waar je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen. Deze winkels hebben de Eigen Verpakking Sticker op hun winkel; heel herkenbaar! Dat maakt de drempel om te vragen of het in je eigen zak mag al een stuk kleiner. Wil je meer tips? Lees ons artikel over plasticvrij boodschappen doen.

Tips voor plasticvrij boodschappen doen
Tips voor een plasticvrije keuken broodtrommel

2. Broodtrommel en beker

Je eigen lunch meenemen naar werk of school bespaart je vaak geld. Als je dit doet in een herbruikbare broodtrommel, voorkom je het gebruik van veel plastic zakjes. Neem je koffie, thee of melk mee in een RVS thermosbeker, waardoor je tijdens de lunch kunt genieten van warme drank of koude melk. Een broodtrommel en een herbruikbare drinkbeker zijn eenmalige aankopen waar je jaren mee kunt doen. Koop een degelijk merk van een sterk materiaal zoals RVS, waar je eventueel ook vervangende onderdelen van kunt krijgen, mocht er iets stuk zijn. Ook een voordeel; de bekers en broodtrommel gaan niet stuk als kinderen met hun schooltas gooien. ;-)

3. Stop met plasticfolie

Kliekjes in een bakje zonder deksel, een halve meloen of een bord met eten; voorheen ging er standaard plastic folie overheen. Maar dat is helemaal niet nodig. Zet een schoteltje op een bakje of een bord op een ander bord. Of kies voor herbruikbare alternatieven. Kliekjes bewaar je in een hergebruikte glazen potje met deksel, ook in de vriezer. Eigenlijk heel eenvoudig en je hoef er niets nieuws voor te kopen!

4. Borstels en sponzen

Een plastic afwasborstel en zo’n felgekleurde spons met een groene onderkant lagen tot een aantal jaar geleden standaard in onze keuken. Gelukkig zijn er tegenwoordig prima alternatieven voor te vinden. Houten borstel met natuurlijke haren, waarvan je alleen de borstelkop kun vervangen, zijn een fijn alternatief voor een plastic afwasborstel. In plaats van een spons gebruik je bij hardnekkig vuil een stalen pan-spons (niet op anti-aanbaklaag!). Voor zachter vuil heb je veel natuurlijke alternatieven zoals een loofah spons of een schuurspons van kokosvezels. Die zijn 100% natuurlijk en zorgen niet voor microplastics door je gootsteen.

kokosvezels schuurspons voor een plasticvrije keuken
tips voor een plasticvrije keuken

5. Plasticvrije doekjes

Veel mensen vinden microvezeldoekjes ideaal voor alle schoonmaakklussen in huis. Maar deze handige doekjes geven helaas tijdens het gebruik en in de was miljoenen deeltjes microplastics af. Deze deeltjes kunnen veelal niet gefilterd worden in de rioolzuivering en belanden in het oppervlaktewater van rivieren en uiteindelijk in zee. Als je aan die plastic soep niet wil bijdragen kies je beter voor alternatieven als (organisch) katoenen doekjes om microvezeldoekjes te vervangen.

6. Houten keukengereedschap

Heb je er weleens over nagedacht waar het plastic uit de snijgroeven van je plastic snijplank zijn gebleven? Veelal zijn de plastic deeltje daaruit in je eten terecht gekomen en die heb je opgegeten met alle mogelijke gevolgen. Kies om plastic in je eten te voorkomen voor een houten of bamboe variant. Ook je spatels, roerlepels en vrolijk melanine saladebestek laten kleine deeltjes plastic los bij het gebruik. Kies bij het vervangen voor hout met een FSC keurmerk of bamboe producten. 

houten snijplank keuken zonder plastic

7. Schoonmaakproducten

Als het gaat om tips voor een plasticvrije keuken, dan wordt me het vaakste gevraagd om plasticvrije schoonmaakmiddelen. Natuurlijk: je maakt gemakkelijk zelf vloeibare zeep (verhouding 40 gram vlokken op 1 liter water). Dezelfde zeep gebruik je eenvoudig als schoonmaakmiddel, vloeibaar wasmiddel en handzeep. Maar ook soda, baking soda en citroenzuur zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen, die plasticvrij te koop zijn. Wil je liever niet zelf aan de slag of gewoon een allesreiniger blijven gebruiken? Dan zijn (hervulbare) producten met een eco-keurmerk duurzame keuzes. Bedenk dat dat vooral gepast doseren en niet teveel warm water zijn manieren om zo milieuvriendelijk mogelijk schoon te maken. Meer weten over plasticvrij schoonmaken? Lees ons eerder verschenen artikel

8. Skip de koffiecups

Ben je liefhebben van koffie? Kies dan niet voor de koffie uit cups. Dat zorgt voor een grote hoeveelheid (plastic) afval. Overstappen op een andere koffiezet-methode zoals bonenkoffie, filterkoffie of een perculator zorgt voor veel minder afval. Kiezen voor herbruikbare koffiecups is helaas geen duurzame keuze; ook bio-plastic is niet biologisch afbreekbaar, zo liet Pointer zien.

9. Skip het plastic rietje

Natuurlijk kunnen je kinderen prima drinken uit een open beker. Maar een rietje maakt je drankje toch net wat specialer, zeker als je 6 bent. Kies voor herbruikbare rietjes bijvoorbeeld van RVS, die je zelf schoonmaakt en daardoor keer op keer kunt gebruiken.

10. Gebruik geen plastic servies

Heb je plastic bekers, borden of serveerschalen? Ook daar komen bij gebruik plastic deeltjes vanaf die in je eten terecht kunnen komen. Vervang je plastic servies liever door porcelein, aardewerk of RVS. Beter laat je ook bamboe servies links liggen, hierin zitten vaak toch plastic deeltjes of melanine als bindmiddel.

Tips voor een plasticvrije keuken

Wil je actief aan de slag om je hele huis zoveel mogelijk plasticvrij te maken? Je kunt begeleid op plasticdieet. De Plastic Soup Foundation heeft de app My Little Plastic Footprint ontwikkelt om stap voor stap elke ruimte in je huis te ontdoen van plastic.

Welke plasticvrije keuzes heb jij al gemaakt in je keuken? Laat een reactie achter hieronder. Ik hoor graag van je.

Meer lezen over plastic minderen?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Header foto door Gareth Hubbard via Unsplash

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *