20 tips voor een duurzamer huurhuis

Author Photo
Mascha Bongenaar

19 januari 2024

Als je leest over duurzaam leven krijg je continu tips over zonnepanelen, warmtepompen en isoleren te zien. Maar dat wordt natuurlijk een stuk lastiger als je in een huurhuis woont. De huiseigenaar geeft niet altijd prioriteit aan het milieu. En hoe kun je dan duurzamer leven? Geen probleem. Duurzamekeuzes.com helpt je op weg met makkelijk toepasbare aanpassingen voor duurzamer wonen in een huurhuis.

Zo verander je je huurhuis in een duurzame woning

Je huurhuis kun je vaak maar minimaal aanpassen. Als je (grote) verbouwing wil doen, moet je in overleg met de huisbaas of woningcorporatie. Het is altijd een goed idee om navraag te doen naar de duurzame plannen die de woningeigenaar heeft met de woning. Misschien is er zelfs ruimte om suggesties te doen. Dat brengt je op lange termijn verder bij een duurzame(r) woning. Maar wat kun je vandaag doen? Duurzamekeuzes.com geeft je tips voor kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoonten en enkele slimme toevoegingen aan je woning om het verschil te maken. Let op als je aanpassingen doet, dat je je huis vaak weer in originele staat moet terugbrengen. Maak je veranderingen in je huis, gooi dan niets weg, maar bewaar het tot je gaat verhuizen.

Energiekosten verlagen? Weet wat je verbruikt

Als je wil besparen op je energierekening, moet je wel weten wat je verbruikt. Als je dat weet, dan kun je achteraf ook goed bepalen of je acties effect hebben. Hou daarom goed bij wat je verbruikt. Dat kan tegenwoordig vaak al via de app of login van je energieleverancier, maar je kunt ook kiezen voor een onafhankelijk app met of zonder een slimme meter.

Kies groene energie

Mag je zelf je energieleverancier kiezen in je huiswoning? Ga dan voor een groene leverancier. Bekijk de groenste energieleverancier bij Greenpeace.

Ga voor LED

LED-lampen zijn de zuinigste keuze qua verlichting. Let op en kies voor lampen met een A++ label. Een LED-lamp is tot wel 90% zuiniger dan een gloeilamp. Heb je halogeenlampen waar geen led-lamp in paste, kies dan om de armatuur in zijn geheel te vervangen. Dat scheelt weer op de electriciteitsrekening! En let op: een werkende gloeilamp vervangen voor een energiezuinige LED-lamp is beter voor het milieu dan wachten tot de gloeilamp kapot is. De extra milieubelasting door het produceren van de nieuwe LED-lamp, en het weggooien van onzuinige lampen, is kleiner dan de besparing die het op levert.
20 tips voor een duurzamer wonen in een huurhuis: led lampen

Doe wat tegen enkel glas

Je ramen vervang je niet zomaar in je huurwoning. Maar toch kun je zelf actie ondernemen om het enkel glas beter te isoleren. Met isolerende folie breng je een onzichtbaar plastic laagje aan met betere isolatie tegen de kou.

Ga voor een programmeerbare thermostaat

Je verwarming uit zetten wanneer je niet in huis bent of slaapt is een gemakkelijke manier om te besparen op je energiekosten. Maar het wordt ook makkelijk vergeten. Een programmeerbare thermostaat maakt het je gemakkelijk. Door de tijden in te stellen dat je geen verwarming nodig hebt, bespaar je voortaan gemakkelijk op je gas kosten. Zet de verwarming een uur voordat je gaat slapen alvast op 15 graden (17 graden bij vloerverwarming), en stel ‘m eens standaard een of twee graden lager in als je er wel bent. Zo bespaar je snel kosten en het milieu. En met een slimme thermostaat kun je zelfs op afstand de temperatuur in huis besturen, als je vergeten bent deze uit te zetten. Let wel op dat het type CV in je woning bepalend is voor de keuze van een thermostaat. Kijk op de ketel of in het boekje welk type jij hebt.

Kies voor deurdrangers

Ruimtes optimaal verwarmen betekent ook dat je deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten houdt, zodat de warmte binnen blijft. Toch is dat soms lastig, zeker met huisgenoten zoals kinderen. Ik ben de tel kwijt hoe vaak hier thuis ‘Deur dicht!’ werd geroepen. Deurdrangers kunnen zorgen voor een oplossing die én de warmte binnenhoudt én de sfeer gezellig, als je snapt wat ik bedoel.

20 tips voor een duurzamer wonen in een huurhuis

Kies tweedehands

Tweedehands meubelen en decoratie kiezen bespaart je niet alleen geld, maar is ook voor het milieu een hele goed keuze. En mijn ervaring door jarenlang tweedehands kopen is dat met een beetje geduld werkelijk alles tweedehands is te vinden. Zo richt je je huis in binnen je budget en met oog voor het milieu!

Hang gordijnen op

Als je enkel glas hebt kan het je veel energie besparen als je deze vervangt door HR++ glas, maar in een huurhuis heb je die mogelijkheid vaak niet. Daarvoor zijn gordijnen een relatief goedkope en slimme oplossing. Gordijnen houden in de winter de kou en in de zomer de warmte buiten. Bij koud weer doe je de gordijnen dicht zodra het donker wordt. Kies hiervoor bij voorkeur dikke of isolerende gordijnen; hierdoor hou je de kou buiten en de warmte van je verwarming binnen. Daarom hang je gordijnen zeker niet voor of over de verwarming, want dan verwarmt die je ruimte minder goed. Bovendien helpen gordijnen in de zomer de warmte uit je woning te houden.

Installeer een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop is een relatief goedkope, maar effectieve manier om water en energie te besparen. Met zo’n besparende douchekop heb je een warme en comfortabele douche, maar bespaar je wel 20% ten opzichte van een andere douchekoop. En dat scheelt enorm in je voetafdruk en kosten! Kijk op het overzicht van Milieu Centraal voor geschikte douchekoppen.

Minder badderen

Heb je naast je douche ook een bad? Gebruik dan liever je douche. Badderen kost je vaak dubbel zoveel warm water, met bijbehorende energiekosten. Dat is een vlotte duurzame keuze!

makkelijke manieren om thuis water te besparen
20 tips voor een duurzamer wonen in een huurhuis zuinige wasmachine

Kies zuinige apparaten

Je elektriciteitsverbruik verlagen gaat het gemakkelijkste met zuinige apparaten. Het klinkt tegenstrijdig, maar heb je een oude koelkast, vriezer of wasdroger (ouder dan 10 jaar) dan is het in de meeste gevallen voor het milieu en je portemonnee beter om deze te vervangen dan te wachten tot ze kapot zijn. Kies een apparaat op maat, bijvoorbeeld een wasmachine met een trommel grootte die past bij jouw was-gedrag en gezinsgrootte. Denk aan de stelregel: kleiner is zuiniger! En ga voor een machine met een donkergroen energielabel.

Gebruik je apparaten slim

Door slim gebruik te maken van je apparaten, kun je ook energie besparen. Was geen halve vaatwasmachine of wasmachine. En gebruik een droger alleen als je niet anders kunt. Maak je elektrische apparaten ook regelmatig schoon om ze zo efficiënt mogelijk te laten werken.

Gebruik slimme stekkers

Veel apparaten in huis staan ongemerkt de hele dag aan, waardoor ze energie gebruiken. En stekkers uit het stopcontact trekken wordt vaak vergeten. Door het plaatsen van slimme stekkers en verlengsnoeren met een aan/uit knop hoef je maar op één knop te drukken om alle apparaten uit te zetten. Of je gebruikt een master-slave stekkerdoos bij bijvoorbeeld je pc. Met zo’n stekkerdoos gaat alle randapparatuur uit als je je computer uit zet als je deze juist gebruikt. Dat is slim besparen!

Repareer

Nieuwe spullen hebben een grote milieu voetafdruk. Als je spullen kunt repareren en daardoor niets nieuws hoeft te kopen doe je dus niet alleen je portemonnee, maar ook de aarde een groot plezier. Lees alles over repareren en hoe je dat effectief repareert in dit eerdere artikel van DuurzameKeuzes.com.

Ga tocht tegen

Tocht kost niet alleen geld, omdat je ongewenst warmte verliest. Daarnaast zorg het voor veel ongemak en gebrek aan comfort. Door de toepassing van tochtstrips en het controleren van kitnaden in ramen, zorg je ervoor dat je er beter bijzit als de temperaturen buiten dalen.

Plak radiatorfolie

Warmte van je verwarming lekt vaak ongemerkt weg via de koude muur erachter. Dit voorkom je heel eenvoudig door het plakken van radiatorfolie. Ook een radiatorventilator is een eenvoudige manier om efficiënter met de energie je verwarming om te gaan.

Bespaar gas door je thermostaat een graad lager te zetten

Isoleer je buizen

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar als je kamer in je huis hebt die je niet verwarmt kunnen daar toch radiatorbuizen doorheen lopen. Daar ‘lekt’ warmte weg, waardoor je verwarmde kamers langzamer warm worden. Het aanbrengen van buisisolatie om de radiatorbuizen in onverwarmde ruimtes voorkomt dit op een eenvoudige manier. Meet de diameter van je buis om de juiste isolatie te kiezen!

Kook slimmer

Met je dagelijkse kooktechnieken zijn er super simpele manieren om energie te besparen. Gebruik altijd een deksel op je pan, en zet het vuur laag zodra je voedsel aan de kook is gekomen. Bereid eens meerdere maaltijden tegelijk voor. En gebruik een hooimadam om minder energie te gebruiken. Of lees de eerdere Duurzamekeuzes tips voor energiebesparing in de keuken.

Start met composteren

Geen eten weggooien is de meest duurzame keuzes. Maar je kunt nou eenmaal niet alle (snij) restjes eten. Door te voorkomen dat je afval op de vuilstort komt, bewijs je het milieu een grote dienst. Je kunt thuis op een klein ruimte of op je balkon op een eenvoudige manier composteren met een Bokashi of een wormenbak.

Gas besparen met een zelfgemaakte hooimadam

Maak een kruidentuintje

Meer groen in je huis, tuin of op je balkon is goed voor je humeur en de aarde. Kruiden kweken in je eigen tuin of op je balkon is lekker en bespaart je geld. Kies dus voor een paar potten of bakken met heerlijke kruiden voor thee of om mee te koken.

20 tips voor een duurzamer wonen in een huurhuis

Duurzaam leven is in een huurhuis ook heel goed toepasbaar. Sterker nog; door het toepassen van deze duurzame tips kun je niet alleen je ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook genieten van een comfortabelere leefomgeving en binnen je budget blijven. Hoe leef jij duurzaam in je huurwoning? Laat je reactie hieronder achter.

Meer lezen:

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *