Goede voornemens: op naar een groen 2022!

Goede voornemens: op naar een groen 2022!
Goede voornemens voor een groen 2022

Elk jaar schrijf ik mijn goede voornemens op papier. Dat helpt mij het beste om bij die voornemens te blijven. Zo kan ik tijdens het jaar ook echt terug te kijken naar die opgeschreven voornemens. Zo heb ik ook aan het einde van het jaar een beter idee of mijn plannen daadwerkelijk gelukt zijn. Dus kijk ik terug naar 2021. En ik maak goede voornemens voor een groen en duurzaam 2022!

Terugblik op mijn duurzame voornemens van 2021

Vooruitkijken naar een nieuw jaar gaat voor mij het beste als ik eerst terugblik op hoe ver ik gekomen ben. En laten we eerlijk zijn; dat vergeten we allemaal wel eens. Met alle duurzame stappen die je nog zou kunnen zetten, is stil staan bij wat je allemaal al hebt bereikt erg belangrijk. Het vieren van kleine en grote successen zorgt voor nieuwe energie om weer vooruit te gaan.

Lees ook: De best gelezen berichten van 2021

Daarom kijk ik terug op mijn duurzame voornemens van afgelopen jaar:

Duurzame voornemens voor consumeren 2021

 • Mijn digitale CO2 voetafdruk verkleinen. Het is me in 2021 gelukt om elke maand mijn Dropbox en inbox te legen, zodat er minder data in de cloud zweeft. Zo is mijn online voetafdruk minder groot.
 • Minder electrische apparaten kopen. Soms is het kopen van elektrische apparaten onvermijdelijk. Zoals toen ik van baan wisselde, en ik geen laptop meer had op deze blogs te schrijven. Ook al baalde ik er best van. Ik koos daarom bewust bij grote aankopen zoals een laptop en vriezer voor tweedekans apparaten om mijn voetafdruk kleiner te maken.
Goede voornemens groen 2022
Ik kocht een tweedekans Chromebook in 2021

Duurzame voornemens voor voeding 2021

 • Meer lokale producten kopen. Met ons groentenabonnement kopen we altijd van de lokale, biologische boer. Dat maakt lokaal kopen heel gemakkelijk. Ik ben minder producten van ver gaan kopen, zoals tropisch fruit.
 • Voedselresten composteren. Sinds dit jaar hebben we een Bokashi emmer om GFT resten te fermenteren. Daarna dient het als compost voor de tuin. Een deel van ons GFT afval doen we niet meer in de kliko, maar hergebruiken we nuttig op die manier.
 • (Nog) meer voedselverspilling voorkomen. Ik probeerde de laatste jaren onze voedselverspilling steeds verder te verminderen. Daar ben ik in 2021 mee door gegaan. Nog meer kliekjes opeten, meer de vriezer en koelkast controleren voordat ik boodschappen doe, en meer soep en sauzen maken met overgebleven groentes.

Duurzame voornemens voor reizen 2021

 • Niet vliegen en dichtbij huis op vakantie gaan. Dat was in 2021 niet zo’n uitdaging; eerder een veilige keuze in verband met corona. Maar dat gaan we in 2022 zeker nogmaals doen. Want Nederland heeft nog zoveel mooie plekken.

Duurzame voornemens voor energie 2021

 • Isoleren van warmwaterleidingen en zolderisolatie. Dit is in 2021 niet gelukt. Dus neem ik deze voornemens mee naar het volgend jaar, wanneer we de zolder eindelijk verbouwen.
 • Overstappen naar een groene energieleverancier. Eindelijk ben ik ook overgestapt naar een groene energieleverancier. Dat hoef je maar een keer te doen en je zit goed.
Goede voornemens groen 2022
Een van mijn favoriete momenten in 2022 was de Klimaatmars

Mijn goede voornemens voor een groen 2022

In 2022 wil ik weer een stap zetten om mijn voetafdruk te verkleinen. Ik gebruik de tool Mijn Verborgen Impact van Babette Porcelijn om te berekenen waar ik nu sta. Zo kun je in รฉรฉn oogopslag zien waar je grootste impact zit. En waar je dus makkelijk grote stappen kunt maken.

 • 10% minder autorijden dan in 2021. Dit jaar reden we toch meer dan 12.000 km in onze gezinsauto. Ons autogebruik is de laatste jaren wel sterk gedaald. Ooit reden we bijna 20.000 km per jaar. Maar 10% eraf moet toch kunnen. Ik neem het me voor!
 • Meer groenten en fruit kweken. Komend jaar wil ik de mini-moestuin een beetje uitbreiden. Iets meer eten uit eigen tuin lijkt me zo heerlijk.
 • Minder bewerkt voedsel kopen en eten. Het bewerken van voedsel heeft een grote CO2 uitstoot. Bovendien is onbewerkt eten veel gezonder en vaak lekkerder.
 • Uitgaven bijhouden van hoeveel spullen ik koop. Ik heb een slecht inzicht in hoeveel geld naar ‘spullen’ gaat. Ik ga daarvan in 2022 een overzicht bijhouden. Daarna kan ik doelen stellen.

Mijn handafdruk vergroten in 2021

Eรฉn van mijn favoriete momenten van 2021 was de Klimaatmars. In verbinding met andere mensen mijn nek uitsteken voor een groenere wereld, maakt mij werkelijk blij. Die verbinding wil ik in 2022 blijven aangaan. Daarom zijn groeien in die verbinding en anderen inspireren, voor mij belangrijk. Dat noem ik, als tegenstelling tot mijn voetafdruk verkleinen, mijn ‘handafdruk vergroten’.

 • De groei van mijn blog en social media kanalen zorgen ervoor dat ik met nog meer mensen verbind en meer kan inspireren voor een groen 2022. Daar gaat heel veel van mijn tijd en aandacht in zitten. Want daar wordt ik echt heel blij van.
 • Stem groen! In 2022 wordt in veel gemeenten een nieuwe gemeenteraad gekozen. Ook al deed Gemeente Maashorst dat al in 2021; ik wil me volop inzetten zodat mijn volgers groen gaan stemmen in 2022.
 • Ook in 2022 zal ik op de barricaden staan, waar het nodig is voor een groenere en betere wereld. Ik zou het erg leuk vinden om dit, net als bij de klimaatmars in 2021, weer met jullie allemaal te doen. Wie weet tot daar!

Natuurlijk deel ik weer al mijn duurzame actie en mislukkingen met je op social media. En grijp ik door het jaar heen terug op dit lijstje met goede voornemens voor een groen 2022.

Wat zijn jouw duurzame voornemens voor 2022? Laat een reactie achter hieronder.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

2 reacties op “Goede voornemens: op naar een groen 2022!

 1. Tip om in 2022 op een groenere manier te internetten: maak gebruik van een groene zoekmachine zoals ZoekGroen. Dan wordt de wereld vergroend door jouw zoekopdrachten. ? ?

Laat een reactie achter