Waarom seizoensgroenten een duurzame keuze zijn
De laatste jaren zijn we gewend het hele jaar door te kunnen genieten van alle groenten die we wensen. Seizoensgroenten eten is echter veel beter voor het milieu. Ik leg je uit waarom seizoensgroenten een duurzame keuze zijn.
Impact van voedsel
De laatste decennia zijn we eraan gewend geraakt het hele jaar te kunnen kiezen uit een breed scala aan groenten in de winkel of op de markt. Maar voor onze grootouders was dat zeker niet zo logisch. Mensen aten groenten uit hun eigen tuin of wat er beschikbaar was van het land. Op grote schaal groenten importeren van over de hele wereld maakt het tegenwoordig mogelijk dat we het hele jaar door veel keuze hebben. Maar dat betekent ook dat we groenten eten van de andere kant van de wereld.
Lokaal eten
Het aantal kilometers transport voordat voedsel op je bord te ligt noemen we voedselkilometers. Groenten vanuit de hele wereld worden vervoerd per schip, per vrachtwagen of zelfs per vliegtuig om het hier in de winkel te leggen. Dat zorgt ervoor dat de CO2 uitstoot om die groenten op je bord te krijgen erg hoog is. Of in ieder geval hoger dan wanneer je het uit je eigen tuin haalt of kiest voor lokale(re) groenten. De hoogste klimaatimpact hebben bederfelijke, kwetsbare producten van ver, zoals groene asperges uit Peru of sla uit Californië, omdat deze per vliegtuig vervoerd worden. Houdt bij het kopen van groenten in de gaten waar het vandaan komt, dan kun je vaak al een goede inschatting maken van de impact. Om te kiezen voor voedsel met minder voedselkilometers, en dus minder CO2 uitstoot, is het kiezen van lokaal eten dus beter. Minder voedselkilometers is simpelweg beter voor het milieu en het klimaat. Je kunt je eigen groenten kweken in je tuin of gehuurd perceel. En er zijn steeds meer lokale initiatieven voor gezamenlijke groententuinen of voedselbossen. Op die manier eet je ook vaker groenten van het seizoen.
Seizoensgroenten
Groenten van het seizoen kunnen geteeld worden met hulpbronnen, die weinig CO2 uitstoot kosten. De natuur zorgt ervoor dat dit voedsel groeit: de zon, de regen en de aarde. Bijna alle soorten groenten zijn gebonden aan een bepaald seizoen. Spinazie is rijp in de lente, radijsjes in de zomer, en pastinaak in de herfst. Ook zijn er groenten die hele jaar groeien in Nederland, zoals bieten, een aantal koolsoorten en prei. Kiezen voor deze groenten zorgt voor veel minder milieu- en klimaatbelasting.
Lees ook: 5 tips voor duurzame keuzes op je bord
Groenten uit de volle grond
Voedsel wat geteeld wordt in de volle grond heeft minder milieu-impact, dan producten uit een verwarmde kas. Als je seizoensgroenten kiest is de kans dat deze in een verwarmde kas geteelt worden veel kleiner.
De verwarming van kassen kost veel energie, en vergoot de impact van de geteelde groenten. Hierbij is wel de kanttekening dat steeds meer telers zorgen voor energiebesparende maatregelen en verwarmen de kas zonder gas of met duurzame energiebronnen. Deze maatregelen zijn voor een deel ook afgesproken in het klimaatakkoord van 2019. Kiezen van groenten uit de volle grond of uit kassen die niet (veel) verwarmd worden kosten geen of minder energie, en zijn daarom duurzamer.
Europese seizoensgroenten
Het is niet altijd zo dat Nederlandse groenten, door het kleiner aantal voedselkilometers, altijd duurzamer zijn. Het kost meer energie om groenten in kassen te kweken, dan om ze bijvoorbeeld te transporteren uit andere Europese landen. Binnen Europa is de keuze uit seizoensgroenten groter dan alleen uit Nederland. En, ondanks wat veel mensen denken, hebben de voedselkilometers van groenten binnen Europa voor de meeste groenten een kleinere klimaatimpact dan lokaal geteeld groenten in een verwarmde kas. Het is dus een duurzamer keuze om seizoensgroenten uit andere Europese landen te halen, als ze anders uit Nederlandse kassen komen.
Goedkoper
Seizoensgroenten en -fruit zijn meestal ook voordeliger voor je portemonnee. Kijk eens op de groentenkalender van Velt welke producten nu in het seizoen zijn. Witlof in de winter, bloemkool in de lente en zomer, tomaten in de zomer en pompoen in de herfst. Probeer ook eens een groente uit, die je nog niet eerder at. De keuze van groenten is in alle seizoenen groot genoeg om een gevarieerd weekmenu te maken, zonder vaak hetzelfde te eten.
Lees ook: 100 gratis en goedkope duurzame keuzes
Recepten met seizoensgroenten
Wil je vaker seizoensgroenten eten, maar heb je niet zoveel inspiratie. Gelukkig heb ik voor elke maand van het jaar een overzicht gemaakt van mijn favoriete vegetarische recepten met seizoensgroenten:
> Januari
> Februari
> Maart
> April
> Mei
> Juni
> Juli
> Augustus
> September
> Oktober
> November
> December
Waarom seizoensgroenten een duurzame keuze zijn
Samengevat zijn seizoensgroenten vaker geteeld in de volle grond. Daardoor is er minder (fossiele) energie nodig om ze te telen. Het aantal voedselkilometers van seizoensgroenten is ook kleiner. Kiezen voor seizoensgroenten uit Europa is ook een duurzame keuze.
Hoe probeer jij meer seizoensgroenten te eten? Laat je reactie achter onder dit artikel.
Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!