Goedkoop en duurzaam: groen leven op een klein budget!
Duurzaamheid heeft een reputatie probleem. Misschien komt het door het woordje duur in het begrip. Daardoor lijkt het of duurzaam altijd duurder is. Maar dat is natuurlijk niet zo! Sterker nog misschien is het juist veel makkelijker groen leven met een klein budget. Duurzaam leven met een klein budget is leuk, fijn en gezellig. Ik neem je mee in de wereld van goedkoop en duurzaam.
Duurzaam leven is makkelijker op een budget
De laatste jaren is er, vooral door de media, een verhaal gaan leven in Nederland dat duurzaam leven alleen is weggelegd voor hoogopgeleide en rijke mensen. Helaas blijkt inderdaad uit onderzoek, zoals de Monitor Duurzaam Leven van Milieu Centraal, dat subsidies voor duurzaam gedrag, zoals zonnepanelen, elektrische auto’s of isoleren, veelal naar mensen met een boven modaal inkomen gaan. Ook lijkt er onder hoger opgeleiden (HBO/WO) en mensen met een hoger inkomen een grotere intentie om duurzamer te leven. Maar in de praktijk blijkt echter dat HBO/WO opgeleiden en mensen met een hoger inkomen juist minder duurzaam gedrag vertonen. Want deze groepen vliegen vaker, pakken vaker de auto, kopen vaker nieuwe kleding en wonen in de grotere huizen. En daaruit kun je dus gemakkelijk ook concluderen dat minder inkomen min of meer automatisch leidt tot duurzamer gedrag. Met een kleiner budget is duurzaam leven zoals minder vliegen, minder de auto pakken, minder nieuwe kleding kopen en in een kleine woning leven eerder gebruikelijk. In dit artikel delen we 10 waardevolle tips om duurzaamheid te omarmen zonder je financiën uit het oog te verliezen. Hoera voor groen leven op een klein budget!
Minimaliseer en gebruik wat je hebt
Een van de meest effectieve manieren om duurzaam te leven, zonder extra kosten, is door te minimaliseren, consuminderen en te gebruiken wat je hebt. Inventariseer eens wat je allemaal hebt en of je het wel nodig hebt. Verkoop de spullen die je niet nodig hebt op een rommelmarkt, kofferbakverkoop, marktplaats of Vinted. Kun je het niet verkopen? Dan doneer je het aan je kringloop, geef het aan je buurman of recycle het bij de milieustraat. Zo is je huis opgeruimder, hoef je minder schoon te maken en heb je minder afval. Bovendien zorgt het overzicht ervoor dat je minder behoefte hebt aan nieuwe aankopen. Bedenk voordat je iets aanschaft of je het product echt nodig hebt, of dat je het al hebt. Of deel en leen met je familie, buren en vrienden. Denk aan een heggeschaar, partytent of luchtbed; samen delen is goed voor het milieu en beter voor je budget.
Verder lezen: Zo pak je het aan: consuminderen!
Kies tweedehands
Tweedehands winkelen is niet alleen voordeliger, maar ook zeker milieuvriendelijker. Kleding, meubels en apparaten zijn vaak nog in uitstekende staat als je ze tweedehands koopt. En geloof me, er is bijna niks wat je tegenwoordig niet tweedehands kunt vinden. Sterker nog, ik las laatst een interview met Elisah Pals van Zero Waste Nederland die zegt dat als fabrieken morgen stoppen met spullen en kleding maken we de komende 10 jaar nog spullen genoeg hebben. Alles wat we nodig hebben bestaat al. En door tweedehands te kopen verminder je de vraag naar nieuwe producten, verlaag je de vraag naar grondstoffen, zorg je voor minder energiegebruik en ben je dus super groen bezig!
Leen en deel
Voordat je nieuwe spullen aanschaft is het altijd handig om te bedenken of je echt zelf een cirkelzaag, ladder of naaimachine in huis nodig hebt. Kun je deze apparaten en spullen niet lenen van je buurman, vader of je zus? Eigenlijk is het namelijk heel jammer dat alle huizen in de straat een grasmaaier, heggenschaar of aanhanger hebben staan, terwijl je ze zelden tegelijk gebruik. Overleg eens of je samen spullen kunt aanschaffen of apparaten kunt lenen. Ook kun je ruilen met anderen wat je niet meer gebruikt of nodig hebt. Ligt er kleding in je kast die je niet meer draagt? Ruil met anderen in je omgeving door je aan te melden bij de Clothingloop. Lees alles over mijn ervaring met de clothingloop. Door te lenen, delen en ruilen bespaar je het milieu, want er hoeven veel minder spullen te worden gemaakt in fabrieken. Bovendien wordt duurzamer leven met een klein budget op deze manier nog haalbaarder!
Eet lokaal en seizoensgebonden producten
Kies voor aardbeien in de zomer en appelen in de herfst. Koop bij voorkeur eten wat in het seizoen is. En ga eens kijken bij je lokale boer of fiets langs stalletjes in je buurt voor lokaal geproduceerd voedsel. Deze producten zijn meestal goedkoper en hebben een lagere ecologische voetafdruk omdat ze minder transport nodig hebben. Bovendien ondersteun je jouw lokale boeren en producenten; win win!
Eet vaker peulvruchten
Door minder vlees te eten belast je het milieu veel minder. Maar vleesvervangers zijn meestal geen goede keuze voor je budget. Door vaker peulvruchten te kiezen eet je gezonder en goedkoper. Bovendien hebben peulvruchten een enorm lage klimaatbelasting. Dat is nog eens een goede keuze voor duurzaam leven met een klein budget.
Recept ideeën?
Verminder je energieverbruik
Een duurzame levensstijl gaat ook over het verminderen van je energieverbruik. Dat zal voor veel mensen geen verrassing zijn. En met de energieprijzen van de laatste jaren zijn er ook veel mensen die grote stappen hebben gezet in het verminderen van hun elektriciteit en gasverbruik om met een klein budget meer te kunnen doen. Energieverbruik verlagen gaat om eenvoudige dingen als het gebruik van LED-lampen en radiatorfolie, het goed instellen van je thermostaat, en uitschakelen van apparaten als je ze niet gebruikt. Deze eenvoudige stappen verlagen je energierekening en zijn goed voor het milieu. Wil je je energierekening nog verder verlagen? Lees in de eerdere artikel hoe wij slechts 2.000 kWh per jaar gebruiken. Klik door naar mijn tips voor besparing op gas. Of neem contact op met een vrijwilliger energiecoach of je lokale energieloket.
Investeer in herbruikbare producten
Investeer in herbruikbare producten zoals een stevige boodschappentas, waterfles en herbruikbare lunchtrommel. Hoewel het initieel meer kost om deze producten aan te schaffen, bespaar je op lange termijn geld omdat je geen wegwerpartikelen meer hoeft te kopen. De lijst met producten die ik nooit meer koop groeit nog steeds, en het bespaart me veel geld. Denk aan: menstruatieproducten, keukenrol, tissues, plastic tassen, plastic folie etcetera. Je bespaart niet alleen geld, maar je zorgt voor veel minder afval, waarmee je het milieu een groot plezier doet.
Verder lezen:
Composteer organisch afval
Heb je een tuin, balkon of beheer je een boomspiegel in je wijk? Je eigen tuinafval en organisch keukenafval kan gratis waardevolle compost worden voor de tuin of balkon. Met een bokashi of (zelfgemaakte) wormenbak maak je heel gemakkelijk waardevolle voedingsstoffen voor je planten en bomen. Hierdoor hoef je geen dure meststoffen te kopen. En je vermindert ook nog de hoeveelheid GFT die opgehaald moet worden door de vuilnisman! Het is een win-win situatie voor je portemonnee en het milieu.
Laat de auto staan
Een van de makkelijkste manieren om minder uitstoot te hebben voor het milieu is vaker de auto te laten staan. En met de huidige prijzen aan bij het tankstation is dat natuurlijk een directe win voor je portemonnee. Dus overweeg op je kunt lopen, fietsen of carpoolen om te besparen op broeikasgassen, geld, parkeerkosten en autoreparaties. Bovendien is lopen en fietsen gezond voor je lijf. En carpoolen is extra gezellig met vrienden of collega’s. Wil je echt radicaal het roer omgooien? Overweeg serieus of je (tweede) auto niet de deur uit kan. Lees over de voordelen en nadelen van geen auto bij groene vriendin Petra van de Groene Helden Academie.
Repareer in plaats van vervangen
In plaats van kapotte spullen weg te gooien, probeer ze te repareren. Weet je niet hoe je moet beginnen? Vraag het je moeder, buurman of vriend. En bekijk de talloze video’s op Youtube of zoek een werkbeschrijving via Ecosia. Zo kun je jezelf leren leren om kleding, apparaten en meubels te repareren zodat je minder snel nieuwe hoeft te kopen. Heb je graag hulp? Neem eens een kijkje bij je lokale Repair Café voor ondersteuning bij heel veel reparatie klussen. Repareren verlengt de levensduur van je bezittingen, bespaart geld en vermindert de druk op natuurlijke hulpbronnen.
Duurzaam leven op een klein budget
Als je langer stilstaat bij groener leven, kun je nog veel manieren bedenken die geld besparen of weinig kosten en je groene lifestyle ondersteunen. Duurzaam leven met een klein budget is niet alleen mogelijk, maar vaak ook leuker, fijner en socialer. Het vereist wat bewuste keuzes en inspanningen, maar de voordelen voor zowel je financiën als de planeet zijn groot. Dus ga aan de slag met deze tips en werk aan een groenere, duurzamere toekomst voor jezelf en de wereld om je heen. Op welke manier leef jij duurzaam zonder dat het veel geld kost? Laat hieronder een reactie achter. Ik hoor graag van je!
Meer tips?
- 100 gratis en goedkope duurzame keuzes
- Tips tegen voedselverspilling
- 10 Eenmalige duurzame keuzes
- 10 tips voor duurzame grote schoonmaak
- Duurzamer terug naar school en hoe je marketing trucs kunt omzeilen!
- Maak een recycle station!
Header foto door Mitchell Orr via Unsplash
Foto stapel dekens door Dan Gold via Unsplash
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!